Украинските въоръжени сили получиха първите 50 турски бойни бронирани машини (ББМ) Kirpi. Украинският депутат Юрий Мисягин е съобщил за това в Telegram, информира украинското издание "Фокус".

"Две бригади морски пехотинци вече използват петдесет машини. Чакаме още сто и петдесет. Ръчно управляема картечница, която може да се върти на 360 градуса, пожарогасителна система, добра защита от мини, броня B6, 12 войници + екипаж", описва характеристиките на автомобилите депутатът.

Депутатът не уточнява дали става дума за покупка или турските партньори са дарили оборудването. Турският вестник Savunmast пише, че компанията BMC е изнесла бронемашините Kirpi за Украйна. Журналистите подчертават, че няма официална информация за броя на закупените автомобили.

В социалните мрежи се появи видеозапис на движението на конвой от турските бойни машини Kirpi. Авторите твърдят, че кадрите са заснети в Украйна.

 

 

Турските бронирани машини Kirpi - кратко описание

Турските военни използват доста активно Kirpi, който е разработен от компанията ВМС. Според Defence Express, автомобилът защитава екипажа от стрелково оръжие и мини.

С тегло от 19 тона автомобилът развива максимална скорост до 100 км/ч, като се задвижва от 8,9-литров турбодизелов двигател с мощност 375 к.с. и въртящ момент от 2100 об/мин.

Kirpi се задвижва от автоматична 6-степенна скоростна кутия Allison. Бронетранспортьорът се състои от бронирана кабина с една каросерия, 4 бронирани прозореца.

В предната част е разположен двигателят, а в средната част се намират до 13 членове на екипажа, включително шофьор, картечар и командир.

Машината е оборудвана с минноустойчиви седалки и авариен люк. Автомобилът е от клас MRAP (бронирани автомобили с повишена противоминна защита) с ниво на бронирана защита по стандарта на NATO STANAG 4569.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук