Днес в парламента в Анкара се обсъжда предложението на правителството за удължаване с още 3 месеца на извънредното положение, предаде БГНЕС. Ако то бъде подкрепено, действието му ще започне от 19 януари. Извънредното положение бе въведено в Турция на 21 юли м.г. след провала на опита за военен преврат, после беше гласувано продължението му от 19 октомври.
В рамките на мащабното разследване за участие в организацията на ФЕТО на ислямския проповедник в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен през последните 5 месеца бяха арестувани 41 326 души и задържани други 103 850 заподозрени, съобщи Анадолската агенция.

Поради липса на доказателства за участие в терористична дейност министерството на правосъдието прие решение за освобождаването на 10 265 арестувани. Сред пуснатите на свобода и възстановени на работа са 1 областен управител, 4 заместници, 1 066 военни, 583 полицейски сътрудници, двама председатели на общински съвети, 158 съдии и прокурори, двама членове на Висшия съдебен съвет, един член на Държавния съвет и 8 магистрати от Върховния съд.

В словото си пред парламента днес премиерът Бинали Йълдъръм подчерта, че определени сили се опитват да внесат разкол в турското общество на базата на битовите и религиозните различия. Турция е правова държава, където представителите на всички религии се намират под защитата на закона, посочи той по повод терористичния акт в Истанбул в новогодишната нощ.

„За 133 дни в хода на операцията „Щит на Ефрат“ в Сирия са ликвидирани 1 270 бойци на ДАЕШ, но като прибавим и числото на заловените терористи, броят им нараства до 1 571“, посочи Йълдъръм.

Той обвини световната общност в бездействие и празнословие срещу ислямските джихадисти и подчерта, че истинската борба с тях води единствено Турция. САЩ не правят нищо в тази борба, както и всички останали, само едно пустословие, заяви премиерът. Той посочи, че през тази седмица ще внесе в парламента законопроект за продължаване на мисията на турските миротворци в Афганистан