Американският секретар по отбрана Марк Еспер и турският военен министър Хулуси Акар разговаряха снощи по телефона след като в петък Турция получи първата доставка компоненти за руските системи С-400. Двамата са се договорили да продължат контактите по отношение на Сирия и следващата седмица по спешност преговорен екип да бъде изпратен в Анкара за обсъждане на създаването на зона за сигурност в северната част на страната, съобщи турското военно ведомство. 

Разговорът е продължил около 30 минути, съобщават американски медии, позовавайки се на източници в Пентагона. Оттам обаче не съобщиха подробности. Очакваше се провеждане на брифинг за журналистите след разговора, но той е бил отложен.

Хулуси Акар е информирал своя колега, че Турция е била принудена да закупи С-400 заради сериозните въздушни заплахи, под които се намира. Анкара продължава да оценява предложението за закупуване на американските ракети „Пейтриът“, съобщи турското военно министерство. 

По-рано следобед в Анкара турският военен министър посочи, че Турция обмисля закупуване на ракетите "Пейтриът", ако те отговарят на поставените от страната критерии. Той добави, че продължава "интензивна работа" на свързаните с въпроса турски институции. 

По време на телефонния разговор турската страна отново е акцентирала, че е партньор по проекта за производство на самолетите F-35 и пак е отправила предложението за създаване на работна група, която да оцени въздействието на руските системи С-400 върху самолетите F-35.

По-рано тази вечер шефът на Пентагона Марк Еспер посочи, че няма промяна в американската позиция по въпроса. Вашингтон заплашва Анкара с налагане на санкции заради закупуването на модерните руски противовъздушни системи.

Вчера следобед в Анкара турският военен министър заяви пред репортери, че в Турция и Русия продължава обучението на турския персонал за работа с руските ракетни системи С-400.

В петък Турция получи първите компоненти от зенитнитекомплекси, сред които камиони, превозващи ракетните установки.