Учени от Университета във Вагенинген в Холандия са засадили проби от моделната почва на Марс и Луната с различни култури и са успели да получат реколта. От това следва, че на Марс и Луната ще може да се отглежда не само храна, но и да се получават жизнеспособни семена. Това пише сп. Open Agriculture.

Учените засадили крес, рукола, домати, репички, ръж, киноа, чесън, спанак, грах и праз на "извънземната почва". Подобни култури за контрол били засадени и на земята. Всички растения с изключение на спанака растат на моделните почви и дават годни за консумация култури. Семената на три култури (крес, ръж и репичка) успешно преминали теста за покълване.

"Бяхме доволни, когато видяхме, че първите домати, отглеждани на почвата на Марс, почервеняха. Това означава, че следващата стъпка е направена към устойчива затворена селскостопанска екосистема", коментира водещият автор Вигер Вамелинк относно резултатите от проучването.

Извънземните проби от почвата, които бяха използвани в експеримента, са създадени в НАСА. Те бяха предварително обогатени с органични добавки.

Превод: БЛИЦ