Учени от Дания са изследвали световноизвестния "човек от Толунд", чиято възраст е 2400 години. Мумията е открита през 50-та година на миналия век близо до град Силкеборг в блатата. 

Преди мъжът да бъде принесен в жертва, за него било организирано последно хранене. Състояло се от риба и зърно, съобщават от Кеймбридж.

Първите изследвания на мумията са извършени веднага след откриването й. Тялото на мъжа било много добре запазено и експертите подозирали, че убийството е извършено не толкова отдавна. В същото време медицинският експерт установява, че починалият е удушен с въже, а тялото му е хвърлено в блато.

Експертите и до днес не могат да се споразумеят дали е било ритуално убийство или обикновена екзекуция. Въпреки това повечето учени смятат, че мъжът е принесен в жертва, тъй като по тялото му няма увреждания. Освен това, преди да умре, му дали храна.

Нина Нилсен казва, че през последните 70 години се е появило много ново оборудване, така че експертите са решили да преразгледат съдържанието на червата на мумията. Установено е, че малко преди смъртта си, мъжът е консумирал ечемичена каша, към която са добавени семената на различни диви билки. За кашата са използвали вода, взета от местно блато. Ястието се приготвило в древна глинена тенджера. Заедно с кашата "човекът от Толунд" ял и риба.

Превод: БЛИЦ