Много учени са се опитали да обяснят любовта с химически и биологични фактори. Американската антроположка Хелън Фишър успя да "фотографира" как това чувство се показва в човешкия мозък, пише РИА Новости.
Изследователите не са намерили отговор на въпроса как човек се влюбва. Изборът на обекта на любовта се влияе от голям брой социални и биологични фактори. Често се влюбваме в онези, които са като нашите родители или приятели. Важни са и външният вид, и темпераментът, които определят нивото на 4 хормона - тестостерон, допамин, серотонин, окситоцин.

Учените не считат любовта за болест, която изисква лечение. Въпреки това Фишър има различно мнение. Тя изследва състоянието на мозъка на няколкостотин влюбени с помощта на магнитно-резонансна томография. Оказало се, че любовта активира допаминовата система на мозъка.

Допамин (хормон на щастието) се произвежда в голямо количество в мозъка на човек, когато той изпитва удоволствие, докато яде вкусна храна или прави секс. Човешкият мозък използва допамин, за да запомни състоянието на удоволствието. Той започва процеса на концентрация върху целта да иска отново да преживее това приятно състояние.

Допаминовата система включва няколко части на мозъка. Сред тях основният е вентралният килим на средния мозък. В този лоб е допамин, синтезиран в любов. Хормонът ви кара да се фокусирате върху обекта на любовта, предизвиквайки желание да постигнете взаимност.

Фишър пише в творбите си, че силната романтична еуфория трае 12-18 месеца. През това време човек се стреми да види обекта на любовта, така че мозъкът да получава допамин. На 8-мия месец от страстта има привързаност. Процесът включва различна част от мозъка - вентрален палидий. И двете чувства, според изследователката, допринасят за създаването на съюза.

Превод:  БЛИЦ