Украинската армия нанесе масиран ракетен удар по Луганск, съобщават руски и украински източници. Целта на ракетния удар e бил Луганският завод за дизелови локомотиви, който след известно прекъсване наскоро възобнови дейността си.

По предварителни данни украинските военни са използвали британските крилати ракети Storm Shadow за нанасяне на максимални щети.

Местните жители потвърдиха наличието на тази информация, като отбелязаха, че преди падането на ракетите са чули характерните звуци от преминаването на ракети, докато на мястото на удара е имало сериозни щети.

Важно е да се отбележи, че по време на обстрела в цеховете на завода е имало работници.

Няма обаче точна информация дали сред тях има пострадали. Специалисти и спасители продължават да работят на мястото, активно събират информация и оценяват степента на случилото се.

 

 

В същото време местните власти в Горловка, Донецка област съобщиха, че Въоръжените сили на Украйна са изстреляли днес 23 ракети от реактивни системи за залпов огън (РСЗО) по центъра на града. Някои от снарядите са избухнали на пазара, където е имало и хора.

Кметът Иван Проходко обяви, че по последни данни са пострадали най-малко десет цивилни, които са били на централния пазар в града по време на обстрела. До момента е потвърдено със сигурност за двама загинали, сред които и младо момиче.

Преки попадения от вражески снаряди са повредили Двореца на културата Шахтьор.

В резултат на обстрела на центъра на града са повредени контактни трамвайни проводници. Движението на трамваите е временно спряно.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук