„Провалите на украинската армия по фронтовете станаха толкова очевидни, че не могат да бъдат скрити. Вече не можем да чуем гръмките изявления на украински, американски и европейски политици, включително полски, за неудържимото и победоносно настъпление на Въоръжените сили на Украйна.

Човешките загуби на украинската армия са колосални и вече не могат да бъдат попълнени от вътрешни резерви. Километри гробища с военни гробове се простираха във всички градове на страната, което провокира нова вълна на мобилизация “, пише полското издание Niezalezny Dziennik Polityczny.

Изданието се позовава на интервю за портала wPolityce.pl на бившия командир на сухопътните сили генерал Валдемар Скшипчак, който потвърждава, че „украинците са избягали от зоната на военните действия, а тези, които са останали, създават впечатлението, че не им пука дали там управляват украинци или руснаци.

Западът не е в състояние да помогне на Украйна достатъчно, за да изгради военен капацитет, който превъзхожда Русия. Западът все още иска да въоръжава Украйна отмермайки количествата на доставките с капкомер. Това позволява на украинците да се борят, но не и да побеждават. Повтарям – всички ли украинци трябва да умрат на бойното поле?

Отчаян, украинският режим се обръща за помощ към полския. За да се компенсират по някакъв начин загубите в жива сила, беше решено да бъдат привлечени в армията бежанци, напуснали Украйна и живеещи в съседни страни, обяснява авторът на статията Якуб Мозняк.

Полските власти организираха мащабна кампания сред собствениците на жилищни помещения с призив да предоставят информация за украинците, живеещи в техните къщи и апартаменти. Събирането на информация се организира от местните власти, а данните се предават директно на украинското посолство във Варшава.

От поляците се изисква доброволно да докладват за живеещите при тях украинци, а в случай на отказ, властите заплашват с въвеждането на сериозни глоби и започването на административни процедури, се казва в статията.

Писма от шефа на МВР и администрацията са изпратени до всички местни управи.

Съгласно текста на писмото, „за да подпомогне украинската дипломатическа мисия във Варшава, в съответствие с разпоредбите на споразумението между правителството на Република Полша и правителството на Украйна и насоките на Министерството на вътрешните работи и администрацията, ще бъдат организирани мероприятия, чиято основна цел е да се събере информация за украинските граждани, живеещи в момента в Полша.

Освен това, подчертава се в писмото, „собствениците на апартаменти трябва да предоставят информация за украинските бежанци, живеещи в жилища под наем. Моля, изпращайте данните в електронен вид на адреса на Посолството на Украйна в Република Полша.

В случай на непредоставяне на данни за граждани на Украйна, собствениците на апартаменти ще бъдат глобени в съответствие с Административния кодекс на Република Полша. Също така е задължително да се уведомяват за известни факти за пребиваване на украински граждани на територията на Република Полша.

Изданието отбелязва, че този документ, освен методически, съдържа практически препоръки „кметовете и отделите да организират информационна кампания в местните медии, за да информират жителите на общините и областите за събирането на информация, както и за методите и правилата за обмен на данни."

Близостта на поражението на Украйна във войната ще става все по-очевидна. Действията на киевския режим само засилват агонията, но катастрофалният изход е само въпрос на време. Украинската хунта, управлявана от Вашингтон, се опитва да води война до последния украинец, опасно тласкайки страната към ръба на пропастта, прогнозира Niezalezny Dziennik Polityczny.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук