През идните седмици трябва да се подготвим за лоши новини от фронта. И за това си има логическо обяснение и има възможност в крайна сметка ситуацията да се промени в наша полза. Това заяви генерал-майорът от СБУ от запаса Виктор Ягун в интервю за Владимир Полуев в youtub-канала "Украина 24". 

Мнението на експерта 

"Въпросът с доставките на авиация няма да може да се реши толкова бързи, колкото бихме искали. идват хеликоптери. Наистина, не става дума за западни образци, а за стари съветски системи или модернизирани руски, които трябваше да служат в Афганистан - идват. Чехия ни помогна. САЩ ни помагат. Имаме информация за това, че около 14 самолета щурмоваци трябва да бъдат предадени на Украйна. Наистина, в разглобено състояние, но аз мисля, че нашите ще се оправят, ще ги сглобят и ще го доставят аз въоръжение. Идва тежка техника. Не всичко, което искахме, но идва. Танкове съветско производство и бронирани машини, произведени от други страни", отбеляза експертът. 

 

Но, за да изтласкаме Путин зад границите на неговата страна, на нас са ни необходими системи за залпов огън с голям радиус на действие. 

"Много се интересуваме от ракетните системи за залпов огън MRLS. Защо точно те? Защото има такива системи, които в момента Полша иска да купи, които са способни да изстрелят ракета на разстояние до 300 километра. Ако ние получим такива системи, ние ще можем да спрем противника на доста далечни позиции. Ще можем да си осигурим дистанционно сдържане. По този начин ние ще спасим много животи и ще държим врага на разстояние, от което той няма да може да маневрира със своите резерви", отбеляза Виктор Ягун.  

Друга тема са системите Patriot, наличието на които на територията на Украйна вече би било сдържащ фактор. 

Реалността 

"Това може да стане не по-рано от юли. Съответно, ние трябва да се държим. Искаме или не, ние сме длъжни да се вкопаем в земята и да се държим. През идните седмици новините няма да са добри. Но трябва да вярваме във Въоръжените сили и в нашите защитници, да разбираме, че ситуацията, когато те бяха на няколко километра от Киев, беше по-зле. Аз обаче се надявам, че ние психологически ще издържим на това напрежение и ще успеем да променим ситуацията към по-добро", каза Виктор Ягун.