Русия обяви създаването на специална ракета за системата за противовъздушна отбрана С-400 за наземни удари с предполагаемо по-голяма бойна глава, обсег и точност, съобщава Defense Express, цитиран от УНИАН.

Отбелязва се, че заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев съобщи за ракетните изпитания на полигона Капустин Яр, като показа някои кадри. 

Обявената цел на тестовете е „проверка на възможностите и целесъобразността“.

Засега не е известно дали тази „нова“ ракета е модернизирана версия на 48N6, която вече се използва от руснаците за наземни удари.

"Самият Медведев макар и да описва ракетата като нова разработка, отбелязва, че са направени промени, които са засегнали обхвата на полета, точността, бойната глава също е подсилена.

Като се има предвид, че засега говорим за тестове за „целесъобразност“, очевидно, ракетата е в начален етап на разработка, но ако говорим за реална модификация на 48Н6, цикълът на нейното създаване и тестване може да бъде значително по-кратък от работата по създаването ѝ от нулата“, посочват анализаторите.

Ракети 48Н6ДМ за системата за ПВО С-400

Експертите припомнят, че ракетите 48Н6ДМ имат приблизителен обсег на изстрелване от земята 230 км и бойна глава 180 кг.

„Поради спецификата на управление на зенитните ракети С-300 и С-400 радиокомандният радар не може да ги управлява след преминаване на ракетата през радиохоризонта, поради което управлението й се губи на височина около 3 км. и пада приблизително в района на целта.

Затова врагът обикновено използва такива средства за атака на градове с цел терор“, се казва в публикацията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук