Руските войски атакуват южната част на Украйна с дронове камикадзе. Поради това е обявена въздушна тревога в три области: Николаевска, Одеска и Херсонска.

ВВС съобщиха за изстрелване на БПЛА от полигона Чауда (Крим), пише УНИАН.

01:20 часа. "Въздушни удари. Силите за отбрана и всички служби на региона работят", Виницка ОВА.

01:07 ч. Във Виницка област се чуват многократни звуци от експлозии, съобщават кореспондентите на Suspilny.

00:36 ч. "Атакуващите БПЛА се движат в северозападна посока. Заплаха за района на Виница", ВВС.

00:16 ч. Звук от експлозия се е чул във Виницка област, съобщава Suspilne.

Ямпил (Виницка област) – Уикипедия

23:55 часа. В Хмелницка област също има заплаха от използване на атакуващи БПЛА.

23:17 ч. „Във Виницка и Кировоградска области има заплаха от използване на атакуващи БПЛА от южна посока“, съобщиха от ВВС. Опасност има и в Черкаска област.

22:52 Група ударни БПЛА във въздушното пространство на Николаевска област, посоката на движение е северна.

"Херсонска и Николаевска област - заплаха от ударни БПЛА! Одеска област - заплаха от противника, използващ ударни БПЛА!", съобщиха там.

Впоследствие беше съобщено, че втората група ударни БПЛА лети към брега на Одеска област.

„Белгород-Днестровски район, Арцизски район, Рибаковка, Южное, Сарата, Коблево, Разделнянски район - приютете се“, предупредиха ВВС.

Забелязано е движението на БПЛА в посока Измаилска област.

Руската атака през нощта е била мощна, но не с рекорден брой дронове, отбеляза Юрий Игнат, представител на командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна.

"Както говорим от няколко месеца, започна по-интензивно да използва атакуващи БПЛА от Shahed и други видове. За съжаление, врагът вече има способността да произвежда свои собствени продукти във връзка с атакуващи дронове", отбеляза Игнат.

Юрий Игнат: Коленете на руските пилоти ще се разтреперят, когато F-16 се  появят в украинското небе - Pan.bg

Така че, добави той, в тази връзка има нови предизвикателства и заплахи, на които трябва да отговорим и да използваме нови средства за противодействие на врага, които Украйна все още може да си позволи.

Руснаците атакуват Украйна с „Шахеди“: в много райони е обявена тревога. Две групи ударни БПЛА на излетяха към брега на Одеска област.

Русия прави и пуска собствена версия на иранските шахеди - News.bg

Руските войски атакуват южната част на Украйна с дронове атентатори самоубийци. Поради това е обявена въздушна тревога в три области: Николаевска, Одеска и Херсонска.

ВВС съобщиха за изстрелване на БПЛА от полигона Чауда (Крим), пише УНИАН. 

„Във Виницка и Кировоградска области имаше заплаха от използване на атакуващи БПЛА от южна посока“, съобщиха от ВВС. Опасност има и в Черкаска област.

Група ударни БПЛА във въздушното пространство на Николаевска област, посоката на движение е северна.

"Херсонска и Николаевска област - заплаха от руснаците, използващи ударни БПЛА! Одеска област - заплаха, използващ ударни БПЛА!".

Впоследствие беше съобщено, че втората група ударни БПЛА на руснците летят към брега на Одеска област.

„Белгород-Днестровски район, Арцизски район, Рибаковка, Южное, Сарата, Коблево, Разделнянски район - приютете се“, предупредиха ВВС.

Движението на БПЛА е забелязано в посока към района на Измаил.

Руската атака през нощта на 28 септември е била мощна, но не с рекорден брой дронове, отбеляза Юрий Игнат, представител на командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна.

"Както говорим от няколко месеца руснаците  започнаха по-интензивно да използват атакуващи БПЛА от Shahed и други видове. За съжаление, той вече има способността да произвежда свои собствени продукти във връзка с атакуващи дронове", отбеляза Игнат.

Така че, добави той, в тази връзка има нови предизвикателства и заплахи, на които трябва да отговорим и да използваме нови средства за противодействие, които Украйна все още може да си позволи.

Градският съвет на Калиновски съобщи за „удари“ в цялата общност. По-рано ВВС предупредиха за движение на БПЛА към района на Виница, пише Фокус.

През нощта въоръжените сили на Руската федерация атакуваха Виницка област с безпилотни летателни апарати "Шахед". Това съобщиха ВВС на Въоръжените сили на Украйна в Telegram.

Според командването руските дронове са се движели в посока към град Немиров. Междувременно в интернет се появи информация за експлозии във Виницка област.

Ръководителят на областната военна администрация на Виница Сергей Борзов потвърди в канала си в Telegram, че руснаците са атакували района от въздуха и призова гражданите да останат в убежища до края на предупреждението за въздушно нападение.

Информация за „ударите“ във Виницка област се появи и на страницата на Калиновския градски съвет във Facebook.

"Запазете спокойствие. До края на тревогата всички са в укрития. Кметът е на мястото. Не коментирайте нищо в социалните мрежи и не публикувайте снимки", казаха от ведомството.

Според кмета на Калиновка Василий Полишчук няма нужда от евакуация на населението, с изключение на непосредствената зона на удара.

През нощта Въоръжените сили на Русия атакуваха територията на Украйна с ракети и ударни дронове. Експлозии са чути в поне три региона.

Руските въоръжени сили атакуваха Украйна и с безпилотни самолети Shahed. Началникът на областното военно управление в Николаев Виталий Ким каза, че през нощта може да бъде поставен нов рекорд по брой свалени дронове.

В петък, 30 септември, генерал Марк Мили официално се пенсионира като председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ след четири години на поста. За това пише Reuters.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Мили „непоколебим пред лицето на опасността“, отбелязвайки, че е служил в зони на бойни действия и има „сандък, пълен с медали, за да го докаже“.

Марк Милли, США, генерал, главнокомандующий армией США

Байдън каза, че бившият главнокомандващ „веднъж е тичал през натоварен с мини мост, за да попречи на два бойни танка, евакуиращи ранени войници, да преминат през него“.

„Марк, вашето партньорство беше безценно за мен“, каза американският президент.

Както отбелязват журналистите, в прощалната си реч Мили говори подигравателно на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Той каза, че американските военни полагат клетва пред конституцията, а не пред "някой, който иска да стане диктатор".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук