Конфликтът между Русия и Украйна няма да ескалира във война, но напрежението няма да си отиде. Това заяви в предаването „Лице в лице” преподавателят в Университета на Северна Каролина Димитър Бечев. Той заяви тезата си в деня на премиерата на книгата му „Русия се завръща на Балканите”.

„Русия иска да покаже, че тя е в състояние да диктува условията в Азовско море и Украйна по никакъв начин не е равностойна сила. Украинският президент Порошенко се опитва да извлече конфликта за вътрешнополитически дивиденти. Въвеждането на военно положение е обмислено решение”, каза Бечев.

Според експерта, решението на Петро Порошенко е свързано с предстоящите през март 2019г. избори в Украйна. Бечев добави, че рейтингът на президента е нисък.

„В историята на руско-украинският конфликт имаше два момента – единият през август 2014 г., а другият февруари 2015 г., когато Русия нахлу директно в Източна Украйна и тогава не беше обявено военно положение, при положение, че имаше жертви и сериозни поражения над украинската армия”, добави Бечев.

Новата му книга „Русия се завръща на Балканите” засяга предимно Източните Балкани, а България не попада в полезрението на конфликтите, защото е членка на НАТО И ЕС. По думите на Бечев Русия се завръща днес като основен опонент на Запада, много по-силна и склонна да търси пролуките и слабите места на западните държави.

„Русия никога не си е тръгвала, още от идването на Путин на власт и нарастването на руската енергийна мощ, тя възстанови позициите си. След анексията на Крим и украинския конфликт, Русия и Запада се превърнаха в конкуренти. По този начин Русия се завърна като по-агресивна сила, която е готова да играе твърдо в този регион.”, заяви Бечев.