Командирът на украинското подразделение "Кракен" Дмитрий Стрелников, който е бил пленен от бойци на Луганската народна милиция, описва истинското състояние на нещата в своята военна част, съобщават световните издания.

По думите на мъжа неговите другари по оръжие го изоставили в гората, поради което впоследствие загубил ръката си.

Той признава пред Народната милиция на ЛНР, че първоначално се е присъединил към териториалната отбрана: стоял е на контролно-пропускателните пунктове и е проверявал документи.

През април документите на Дмитрий са му отнети и му е съобщено, че той и другарите му вече са част от отряда "Кракен". След кратко учение той е изпратен в Белогоровка, за да "заеме височината и да постави оръжието".

"Вървяхме спокойно, когато започнаха да ни обстрелват, ние се скрихме, но нещо избухна зад мен и бях ранен. Заради загубата на кръв ми стана много лошо и не можех да ходя. Оставиха ме под едно дърво и си тръгнаха, чаках до сутринта, но никой не дойде, затова пропълзях в гората. Два дни пълзях в гората", казва мъжът.

Изтощеният Стрелников започва да вика за помощ и е чут от руските военни. Дмитрий споделя, че именно войниците от руските въоръжени сили са му оказали първа помощ и са го евакуирали, докато украинските му колеги са го оставили да умира.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук