Руската армия използва интензивно дронове-камикадзе (баражиращи боеприпаси) от семейството на "Ланцет" в зоната на военните действия.

Подобна дейност принуди украинските въоръжени сили да проучат силните и слабите страни на това оръжие, като тяхната оценка беше оповестена и представлява интерес, съобщават световните издания.

Украинските военни определят шест особености като силни страни на "Ланцетите". Тъй като апаратът е с малки размери и е изработен от пластмаса и въглеродни влакна, той има малка ефективна отразяваща повърхност, което усложнява задачата на ПВО да го открие и неутрализира.

Значителната височина на полета (до 5000 метра) и ниското ниво на шум поради електрическия двигател усложнява откриването му от постове за визуално наблюдение. Високата скорост при пикиране до цел (до 300 км/ч) сериозно ограничава реакцията на заплахата.

Използването на различни системи за насочване (координатни, оптико-електронни и комбинирани) усложнява въздействието върху него с помощта на средства за РЕБ/РЕП и повишава точността на поразяването му в целта.

Използването на защитени комуникационни канали (използват се алгоритми за криптиране) допълнително усложнява прихващането му с помощта на средства за РЕБ/РЕП. Увеличаване на обхвата от 40 до 70-100 км чрез използване на ретранслатор позволява да се удрят цели на по-голямо разстояние.

Що се отнася до слабостите на "Ланцетите", идентифицирани са само пет характеристики. Ниската скорост на полета от 80-110 км/ч позволява стрелбата по апаратите от малки оръжия (до височина до 800 метра) и използването на ЗУ 23-2 на големи височини.

Използването на сателитни навигационни системи прави възможно използването на средства за РЕБ/РЕП за въздействие върху дрона чрез заглушаване за отмяна на GNSS координати.

Използването на видеоканал за насочване ще позволи използването на РЕБ/РЕП на наземни сигнални приемници и ретранслатори на сигнали.

Липсата на оборудване за анализ на цели позволява използването на фалшиви мишени. Използването на контактен взривител в бойна глава позволява използването на решетки за противодействие.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук