Украинските ВВС намекнаха за възможността да повлияят на траекторията на полета на руските свръхзвукови ракети "Оникс".

Говорителят на ВВС Юрий Игнат заяви това, коментирайки последните цели на руснаците в Одеска област, които бяха зони за отдих, информира "УНИАН".

Игнат отбелязва, че основната цел на руските атаки е пристанищната инфраструктура и терминалите, където противникът неведнъж е отправял своите оръжия за въздушно нападение.

В същото време, отговаряйки на въпроса защо руските сили са изразходвали скъпи свръхзвукови ракети върху зони за отдих, а не върху критична или зърнена инфраструктура, той отбелязва:

„Ще го кажа по този начин: може би нещо е повлияло на полета й и тя се е озовала в зона за отдих.“

На уточняващ въпрос дали това трябва да се разбира в смисъл, че украинските сили за ПВО могат да повлияят на полета на тези ракети, Игнат отговаря: „Разбира се, ние можем всичко“.

Той също така обяснява възможната причина, поради която руснаците напоследък използват ракети "Оникс", за да атакуват района на Одеса.

Игнат отбелязва, че тези ракети имат ограничен обсег: "Това е до 600 километра, ако ракетата се движи на определена височина. Ако ракетата се движи по-ниско, по-близо до водата, нейният обхват всъщност намалява наполовина."

Игнат уточнява, че „Оникс“ е противокорабна ракета, която може да поразява и бреговата линия, сега Руската федерация я използва там, където смята за най-рационално.

"Където могат да стигнат с "Ониксите, там удрят. Съответно и правят икономия на ракетите "Калибър" по този начин, използвайки различен тип оръжие.

Те имат различни видове оръжия, както ракети Х-22 на носители на авиацията с голям обсег, така и X-59, X-31, които също често се използват за атака на нашата територия.

Противникът използва този тип оръжие, който смята за по-рационално да използва в едно или друго направление, в един или друг регион.

Ракети тип "Калибър", или ракетите на стратегическата авиация могат да достигнат по-далеч, тоест да ударят дълбоко в страната. "Оникс" не е достатъчен в този случай. Така че, съответно, те се използват в Одеска и Николаевска област", казва Игнат.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук