Съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Вадим Денисенко каза, че „тези дни се решава какво изявление ще направи руският президент Владимир Путин за Донбас на 9 май“, това каза той в ефира на Всеукраинския информационен телемарафон, уточнява УНИАН.

„В Донбас вече е заместник-ръководителят на администрацията на президента Путин Кириенко, украинците вече започнаха да го наричат „новият наблюдател на Донбас“, но той не е толкова „ наблюдател“ колкото човек, изпратен със задачата, за да докладва на Путин какво всъщност се случва там“, каза Денисенко.

БЛИЦ припомня, че още преди дни стана ясно, че Кириенко е в Мариупол, където по непотвърдени данни подготвя „парад на победата“ за 9 май.

Денисенко изрази мнение, че сега в Кремъл има две партии, две групи за влияние при вземането на решения.

„Едни казват, че е необходимо дори на 9 май да се обяви анексирането на областите Донецк и Луганск и дори Херсонска област и тези територии, които сега са окупирани близо до Запорожие. И Кириенко, както се казва, принадлежи към този конкретен парти“, отбеляза Денисенко.

Лъснаха плановете на Путин за Херсон! Ще прави тук…

Той добави, че втората група в Кремъл смята, че Русия трябва да остави възможността за маневри на Руската федерация за бъдещи преговорни процеси.

„Втората група казва, че ако се осъществи анексията, тогава Русия просто няма да има реакция и възможност за бъдещи преговорни процеси“, каза Денисенко.

Той предположи, че точно сега, тези дни, ще се реши какво ще бъде ключовото послание в изявлението на Путин от 9 май за присъединяването на Донбас към територията на Руската федерация.

БЛИЦ припомня, че във вторник пък се появи информация от официални представители на САЩ и Запада, според която Путин може официално да обяви война на Украйна още на 9 май, което ще позволи на руските резервни сили да бъдат напълно мобилизирани по време на опита им да завладеят Източна и Южна Украйна.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!