В международното доброволческо общество InformNapalm предупреждават, че руснаците може да готвят специална операция в Мариупол с участието на пленени военни и отвлечени граждански лица. Това се казва в съобщение в профила на организацията в Телеграм, предава УНИАН.

Оттам разказаха, че са получили информация от четирима източници за подготовката на 16 и 17 май (или по-късно) за "мащабни действия на ВС на Русия" с участието на пленени украински военнослужещи и отвлечени от руснаците мирни жители. Планира се в провокацията да участват около 2 000 души. 

Доброволците подчертават, че окончателният замисъл на руснаците засега не е ясен. 

Ето какво планират руските военни по данни на InformNapalm:

  • да докара в Мариупол до 2000 пленени души;
  • да изпрати в Мариупол военнослужещи от разузнаването, които ще получат заповед да вземат противогази, пълен общовойскови комплект за защита и допълнителни раници, чието съдържание не е известно;
  • да изпрати в Мариупол шест цистерни с неизвестно съдържание. Цистерните трябва да бъдат съпроводени от охрана и бронирана техника.

"Анализаторите InformNapalm, основавайки се на получените данни, предполагат, че командването на Русия може да използва пленените хора за създаването на картина за руските пропагандистки медии, според която защитниците на "Азовстал" са се предали, а след това да използват съдържанието на цистерните (вероятно химически вещества), за да "изтласкат" истинските защитници от позициите им.

Пленниците също може да бъдат използвани и като жив щит за реализирането на щурм. Може да има и други варианти за развой на събитията", се казва в съобщението. 

Експертите отбелязват, че разпространяването на тази информация може да помогне, ако не да се провали тази операция, то поне да се предупреди за мащабните планове на руснаците. 

Ситуацията ва "Азовстал" 

След евакуацията на мирните жители от катакомбите на "Азовстал" в Мариупол руските войски постоянно правят опити да превземат завода. руснаците нанасят удари с ракети и бомби по територията на завода и с помощта на артилерия и танкове провеждат щурмови действия.