Украйна може да загуби инициативата на бойното поле само ако войната бъде "замразена". Съответно командването на въоръжените сили на Украйна се стреми на всяка цена да избегне оперативна пауза на фронта.

Както отбелязват анализатори от Института за изследване на войната (ISW), руската армия ще се опита да постави войната на оперативна пауза през зимата. През пролетта окупаторите може да се опитат да предприемат контранастъпление. Интересното е, че анализаторите на ISW се съгласиха с предположенията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пише УНИАН.

Една оперативна пауза през зимата вероятно ще доведе до преждевременен край на контранастъпателните операции на Украйна, ще увеличи вероятността Украйна да загуби инициативата и ще предостави на деградиралите руски войски ценна отсрочка от 3-4 месеца, за да се възстановят и подготвят да се бият при най-доброто ниво.
Експертите на ISW виждат поведението на Путин като желание да не спре войната.

„Фиксацията на Путин върху продължаващите настъпателни операции около Бахмут и другаде допринася за способността на Украйна да поддържа военната инициатива в други зони на бойни действия. По-нататъшният оперативен успех на Украйна ще зависи от способността на ВСУ непрекъснато да продължават последователни операции през цялата зима,“ казват анализатори.

По-рано експертите на ISW съобщиха, че Кремъл подготвя населението на Руската федерация за продължителна война.

Военният експерт Олег Жданов подчерта, че заплахата за Украйна може да не изчезне дори след достигане на границите от 1991 г. В същото време Михаил Подоляк, съветник на председателя на президентската камара, каза, че след войната някои региони на Русия ще бъдат демилитаризирани.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук