Попълнете търсена ключова дума или фраза

US експерти: Хиперзвуковите ракети на Путин са надценени, няма да спасят Русия

https://blitz.bg/svyat/us-eksperti-khiperzvukovite-raketi-na-putin-sa-nadtseneni-nyama-da-spasyat-rusiya_news795178.html Blitz.bg

​​​​​​​Това се посочва в доклад на американски специалисти по сигурността, базиран на компютърни модели

Вашингтон, САЩ 23 Ян. 2021, 12:22 4499 прочита 13 коментара

Според американски учени компютърните модели показват, че хиперзвуковите оръжия нямат значителни предимства пред междуконтиненталните балистични ракети нито като скорост, нито като възможности за избягване на засичане.

Въпреки това не само Русия, но и Китай и САЩ активно работят за създаването на разнообразни хиперзвукови системи, пише „Саут Чайна Морнинг поуст”, цитиран от „Фокус”.

Хиперзвуковите ракети са надценени по отношение на скоростта и могат да бъдат открити от системите за ранно предупреждение.


Това се посочва в доклад на американски експерти по сигурността, които предполагат, че такива оръжия са сравними по ефективност с конвенционалните балистични ракети.

Китай, Русия и САЩ изучават потенциала на тези ракети, които летят на ниска височина и по по-ниска траектория от междуконтиненталните балистични ракети.

Това намалява времето от изстрелването до поразяването на целта. Също така хиперзвуковите ракети могат да променят траекторията си на полет.

Но компютърните модели сочат, че докато хиперзвуковите ракети със система за ускоряване на изстрелването летят по-бързо на къси дистанции, те всъщност са по-бавни от междуконтиненталните балистични ракети на големи разстояния поради по-голямото въздушно съпротивление в ниските части на атмосферата.

Освен това хиперзвукова ракета в повечето случаи ще бъде видима за системите за ранно предупреждение, базирани в космоса.

„В крайна сметка тези резултати показват, че характеристиките и стратегическите последици от използването на хиперзвуково оръжие са приблизително същите като тези на отдавна измислените балистични ракети.

Хиперзвуковите оръжия имат скромни предимства, например в маневреността, но основните закони на физиката налагат ограничения върху полета на ниска височина в атмосферата, поради което това оръжие може да се нарече еволюционно, но не и революционно постижение.

Докладът е написан съвместно от експерта по сигурността Камерън Трейси от Американския нестопански съюз на загрижените учени и експерта по контрол на оръжията Дейвид Райт от Масачузетския технологичен институт.

„Накратко, хиперзвуковите ракети са по-бавни от балистичните в междуконтиненталния обхват. Твърденията, че изобретяването на хиперзвуково оръжие ще съкрати времето за пренасяне на бойна глава до цел от, да речем, САЩ, Русия и Китай, са неверни”, пише в доклада.

Освен това спътниковите системи могат да проследяват хиперзвуковите ракети практически през целия им полет. Високата скорост в атмосферни условия води до отделяне на много топлина, което оставя ясна следа за инфрачервените сензори.

Съединените щати и Китай се включиха в надпреварата за разработване на хиперзвуково оръжие и всяка от тези страни възнамерява да приеме на въоръжение различни хиперзвукови системи през следващите десетилетия.

Руската хиперзвукова управляема система „Авангард” е снабдена с ядрена бойна глава и се изстрелва към целта с помощта на балистична ракета UR-100N UTTH с далечен обсег на действие. Китай е разработил подобна система, наречена DF-ZF или DF-17 и е провел поне девет теста от 2014 г. насам.

За разлика от Русия и Китай, САЩ не разработват планиращи хиперзвукови летателни апарати за ядрени бойни глави.

В бюджетната декларация за 2021 г. Пентагонът поиска 3,2 млрд. долара за изследвания на хиперзвуково оръжие, включително 206,8 млн. долара за отбранителни програми. Това е повече от миналогодишните 2,6 милиарда долара, похарчени са тези цели.

13 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам