Изграждането на “Арктическия трилистник”, най-северната военна база в света, е завършено на Франц-Йосифовата земя. Там са издигнати стотици съвременни сгради и летище и е разположен гарнизон от 300 души. Колко сигурна е северната ни граница, която дори по съветско време се е смятала за най-уязвима за ракетно нападение?

В понеделник се проведе разширено заседание на борда на Министерството на отбраната, пишат медиии.

На него, в присъствието на президента Владимир Путин, ръководителят на военното ведомство Сергей Шойгу заяви: на остров Александрова земя, най-западният в арктическия архипелаг Франц-Йосифовата земя, е завършена военна база. Създаден е полярен аванпост на руската армия - най-северното съоръжение от този вид в света.

От Франц-Йосифовата земя до Мурманск - разстоянието е около 1500 километра, до Северния полюс - много по-близо, около хиляда километра. Именно на този архипелаг е разположена най-северната точка както на Русия, така и на цяла Евразия - нос Флигел на остров Рудолф. Изграждането на базата на Александрова земя започва през 2007 г., а ПВО е обявена за основна специализация на съоръжението.

Базата е кръстена „Арктически трилистник“ - по формата на административно-жилищния ѝ комплекс. Тази сграда, която може да побере до 150 военнослужещи, е уникална сама по себе си - тя е най-северната постоянна постройка. Първото подразделение за ПВО е разположено тук през 2014 г.

Според Шойгу на базата са построени 334 сгради и съоръжения, пистата на летището е увеличена до 3,5 км. Гореспоменатото летище в близост до базата на граничните сили на ФСБ “Нагурская” е друг кандидат за книгата на рекордите, най-северната писта в страната.

За сравнение, в населената точка на планетата най-близо до полюса, канадската база “Алерт”, не могат да живеят повече от дузина военни и метеоролози. Двеста граничари служат в "Нагурская", която е на 150 км по-южно.

Но е очевидно, че "Нагурская" и "Арктически трилистник" са били разположени не заради попадането в Книгата на Гинес. „За нас Арктика е специален регион. Ние сме пионери там, имаме най-дългата граница на арктическите морета в света.

Сега възстановяваме на по-високо ниво съветското наследство, което на практика загубихме през 90-те години на миналия век “,коментира бившият командир на Северния флот адмирал Вячеслав Попов, председател на комисията на Съвета на федерацията по национална морска политика.

„Основната задача на военноморската база на Франц-Йосифова земя е да предотврати въздушно-космически атаки на потенциален враг в северното стратегическо направление“, обясни на свой ред докторът на военните науки, капитан първи ранг от резерва Константин Сивков. Според него най-вероятно в най-северната военна база на Русия ще бъде монтиран радар с голям обсег.

„На Александрова земя ще бъдат разположени части от зенитно-ракетните войски - вероятно ракети с голям обсег. Възможно е там да бъдат разположени и части за противовъздушна отбрана и арктически мотострелкови части, за да се предотврати десант на противник в района “, предполага експертът.

Според Сивков за действия в това направление в базата могат да бъдат разположени бойни самолети - в рамките на ескадрилата, максимум - въздушен полк. „Естествено, за Северния флот ще има малка маневрена станция, така че да е възможно да се осигури приемането и експлоатацията на кораби от тази точка“, каза източникът.

Сивков припомня, че Норвегия е очите и ушите на НАТО в тази област. Добавяме, че в експертната общност има опасения, че Осло може да се опита да преразгледа демилитаризирания статут на своя архипелаг Шпицберген, който се намира на запад от Франц-Йосифова земя. „Може би норвежците очакват, че ще продължат да се разширяват в руските териториални води.

Появата на руска база там, осигуряваща разполагането на морски и въздушни сили, разбира се, ще попречи на това разширяване “, сигурен е Сивков.

Основната задача на военната база е да контролира въздушното пространство на руската Арктика, Игор Коротченко, главен редактор на списание "Национална отбрана", е съгласен със Сивков. Според него, ако е необходимо, атакуващите цели по въздуха над полюса и околополярните ширини ще бъдат поразявани от Александрова земя.

Той припомни, че през последните години военната активност на САЩ, Великобритания и други страни от НАТО се е увеличила близо до границите на руския арктически сектор. Например, през ноември имаше съобщения за изпитания на многоцелеви изтребители Ф-22 “Раптор” от 5-то поколение във военновъздушната база “Елмендорф-Ричардсън” в Аляска.

Големи съоръжения на американските ВВС, учебни комплекси, станции за сателитно управление, както и над 50 радара за ранно предупреждение и противоракетна отбрана са разположени в Аляска, в арктическите райони на Канада и Гренландия, която принадлежи на Дания.

„Виждаме засилване на всички компоненти на чуждестранното военно присъствие. В тези условия, за да се гарантира надеждна сигурност на Русия в региона, се създава интегрирана система за осветяване на въздушната и морската обстановка. Морска - от гледна точка на подводния компонент, разбира се “, каза Коротченко.

„Въз основа на военната обстановка са необходими военни бази с целогодишно комфортно настаняване на персонал в руската Арктика“, обясни военният експерт. „Военната база на Франц-Йосифовата земя сериозно попълва арсенала на новия военен окръг - Северния флот на Русия“.

Военният експерт добави, че зенитно-ракетните системи с малък обсег на действие “Тор” в арктическа версия са разположени на полуостров Кола. „При необходимост се изработват вариантите за прехвърляне на въздушно-космическите отбранителни сили на Нова земя.

Там е разположена система с дълъг обсег С-400. На свой ред по време на военния период ракетната система за противовъздушна отбрана “Тор” може да бъде разположена в Нова Земя като средство за ПВО на предна линия “, обясни Коротченко.

След заседанието на военната колегия Путин подписа указ за повишаване на статута на Северния флот - сега той ще бъде отделен военен окръг. В тази връзка Попов припомни, че повишаването на статута е започнало преди шест години.

„Северният флот е обявен от Съвместното стратегическо командване - което е по-широко понятие, отколкото просто флот. Сега президентът разшири неговата функционалност: в допълнение към чисто отбранителни задачи, бяха добавени и организационни задачи, например, управление на дейностите на военните комитети в регионите. Освен това флотът ще помогне на цивилните власти да създават големи инфраструктурни проекти “, обясни адмиралът.

„Има административно и оперативно командване и контрол на войските. Оперативната е по линия на върховния главнокомандващ - Министерството на отбраната - Генералния щаб - основните команди на клоновете на въоръжените сили. Административният клон минава през главнокомандващия и министъра на отбраната до регионалните командвания ”, обясни Константин Сивков.

„На фона на нарастващото значение на северното направление, Северният флот вече оглавява Арктическото регионално командване, подчинено на него подразделение от Сухопътните войски, разположени в Арктика, ВКС, включително стратегическата авиация на далечни разстояния.

В тази връзка върховният главнокомандващ реши да даде на Северния флот статут на военен окръг “, обобщи експертът.
През 2010 г. Северният флот стана част от новосъздадения Западен военен окръг.

През ноември 2014 г. на базата на Северния флот беше създадено петото стратегическо командване „Север“. Зоната на отговорност на флота включва Мурманска и Архангелска области, Република Коми и Ненецки автономен окръг. Основната база на флота е Североморск. Основните ѝ ударни сили са ядрените ракетни и торпедни подводници, ракетни и противоподводни самолети, ракетни и противоподводни кораби.