Американски генерал е казал на британския министър на отбраната Бен Уолъс, че британската армия вече не се счита за бойна сила от най-високо ниво, съобщава британският телевизионен канал Sky News, позовавайки се на източници от отбраната.

Източниците на канала твърдят, че "високопоставен американски генерал" е направил тази оценка миналата есен.

Към страните с най-високо ниво той е споменал Съединените щати, Русия, Китай и Франция. Във второто ниво, страните с по-ниска бойна готовност, той поставя държави като Германия и Италия.

"Нямате първо ниво. Едва ли е и второ ниво", казва американски генерал, визирайки армията на Великобритания.

Според източници от телевизионния канал британският министър-председател Риши Сунак рискува да се провали като "премиер във военно време", ако не бъдат предприети подобни мерки като увеличаване на бюджета за отбрана.

Междувременно Риши Сунак е отговорил на твърдението на американския генерал като е заявил, че смята, че армията на страната му все още е "бойна сила от най-високо ниво", съобщава Sky News, позовавайки се на Даунинг стрийт.

Запитан от пресата дали Сунак смята британската армия за първокласна бойна сила, говорителят на министър-председателя отговаря: "Да."

Той заявява също, че правителството на Великобритания обезпечава въоръжените сили с необходимото оборудване и възможности, за да се справят с бъдещите заплахи, включително чрез напълно финансиран десетгодишен план на стойност 242 млрд. паунда.

"За министър-председателя е абсолютно ясно, че трябва да направим всичко възможно, за да защитим народа си.

Именно затова Великобритания разполага с най-големия бюджет за отбрана в Европа", добавя говорителят на министър-председателя.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук