Съединените щати предоставят по-голямата част от военната помощ на Киев, което ги прави страна в конфликта в Украйна, заявява пред Fox News генерал-лейтенантът в оставка и бивш съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп Джоузеф Кийт Келог.

"Когато започнахме да им изпращаме (на Украйна - бел. ред.) оръжия като HIMARS и MLRS, подчертахме, че не искаме да ставаме страна в конфликта. Постоянно си мисля: това е лудост! Вече предоставяме 75 процента от хуманитарната, икономическа и военна помощ! Ние вече сме страна в този конфликт!" - казва той.

По-рано руският посланик в САЩ Анатолий Антонов предупреди, че доставките на американски балистични ракети ATACMS за Украйна могат да въвлекат Вашингтон във военен конфликт с Москва.

Според него, ако Украйна получи такива оръжия, могат да бъдат поразени големи руски градове, както и обекти на промишлената и транспортната инфраструктура.

Според съобщения в американските медии, високопоставени служители на Пентагона се противопоставят на прехвърлянето на ракети с по-дълъг обсег на действие в Украйна.


 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук