Американската компания CrowdStrike обвини хакери за връзки с руските власти при използване на „вредоносен” код против подразделения на украинската артилерия, съобщи агенция Ройтерс с позоваване на доклад на компанията.
По данни на CrowdStrikе, специалистите са открили „вредоносен имплант” на устройства от операционна система Android, принадлежащи на украински военни. Вирусът е използван за проследяване на украински артилерийски подразделения от края на 2014 г. Компанията счита, че получените данни „вероятно са използвани за поддръжка” на опълченците в Донбас. Основателят на CrowdStrike Дмитрий Алперович обявил, че хакерите са свързани с руски военни.
 
Специалисти от фирмата твърдят, че зад опита за взлом стои хакерската група Fancy Bear, известна още като АРТ29. Именно тя е обвинена в атаката на базата данни на Демократическата партия по време на президентската кампания.
 
По рано Националният комитет на Демократическата партия нае CrowdStrike за защита на своите данни.
 
През октомври представители на американските спецслужби заявиха, че руски хакери са атакували сървърите на избирателната система на страната с цел да помогнат на Доналд Тръмп да стане президент. Не бяха представени никакви доказателства, а Тръмп нарече твърденията „смехотворни”.
 
Превод и редакция: БЛИЦ