Броят на загиналите при удара по търговски център в украинския град Кременчуг достигна 16, ранените са 59.

Ръководителят на украинската служба за извънредни ситуации Сергей Крук заяви, че 25 от пострадалите са настанени в болници, съобщава БНР. Той отбеляза, че пожарникарите са успели да локализират избухналия след удара пожар в сградата.

Президентът Володимир Зеленски определи ракетния удар като един от най-мерзките терористични актове в Европа. По думите му атаката е била съвсем преднамерена  и е извършена от "безнравствени терористи, които не трябва да имат място на Земята":

"Руската държава стана най-голямата терористична организация в света. Това е факт и трябва да стане юридически такъв. Всеки по света трябва да знае, че като купува или транспортира руски нефт, запазва връзките си с руски банки, плаща налози и мита на руската държава, това означава да дава пари на терористи." 

Зеленски: Атаката в Кременчуг е безсрамен терористичен акт ВИДЕО

Външният министър Дмитро Кулеба написа в туитър, че Русия е позор за човечеството и трябва да понесе последствия за станалото. Той отново поиска повече тежко въоръжение за страната си и нови санкции срещу Москва. 

Съветникът на ръководителя на президентския офис Алексей Арестович от своя страна нарече атаката "ракетна Буча":

"Ясно е, че ще им отговорим и ще им отговорим дълго, щателно и с вкус. И те ще ни отговорят. Войната тръгна по пътя на ескалацията. Ние ще удряме по военни цели, това е въпрос, който не подлежи на обсъждане."

Украйна поиска и свикване на спешна среща на Съвета за сигурност на ООН за последните руски удари. Основният въпрос на  нея ще е именно станалото в Кременчуг.

Говорителят на световната организация Стефан Дюжарик нарече атаката жалка, а американският държавен секретар Антъни Блинкън каза, че тя е следващото от поредица зверства. От своя страна лидерите на  държавите от Г-7 я определиха като мерзка. Според тях че случилото се в Кременчуг е военно престъпление и замесените в него трябва  да понесат отговорност.

Русия също реагира. Руският заместник-представител в ООН Дмитрий Полянски определи станалото като нова украинска провокация в стила на Буча и подчерта, че има много несъответствия, "които се набиват на очи."