Броят на новите инфекции в най-гъстонаселения американски щат Калифорния расте драматично. Особено много са новозаразените в региона на Лос Анджелис, където живеят над 13 милиона души.

Оттам идват съобщения, че линейките на спешната помощ вече дори не откарват в болница пациентите, чиито шансове за оцеляване са минимални.

В Лос Анджелис: за 9 дни над 1300 жертви

Според ръководителката на отдела за здравеопазване в Лос Анджелис Барбара Ферър, ситуацията междувременно се е влошила значително. В една видео-пресконференция тя констатира, че на всеки 15 минути в региона умира по един човек в резултат на инфекция с коронавирус. Ако броят на заразите продължава да расте както досега, Ферър се опасява, че съвсем скоро ще има по над 1000 починали седмично.

"Нека всеки знае, че сега, когато процентът на заразяване е толкова висок, дори едно излизане от вкъщи крие опасност от случайна инфекция", каза тя.

Сегашната вълна на зараза, според здравните власти, се дължи на събиранията по Коледа и Нова година. Милиони американци не спазваха правилата за дистанция и въпреки всички предупреждения се срещаха с по-широк кръг роднини и приятели - напук на всички обявени ограничения и вечерния час между 22 часа вечерта и 5 сутринта.

Като огнища на зараза междувременно все по-често се споменават и различни магазини и супермаркети. Само в района на Лос Анджелис от 30 декември насам са починали над 1300 души от последиците на заразяване с коронавирус.

Всеки пети тест за COVID-19 междувременно излиза положителен. Заразяванията са се удвоили само за малко повече от месец.

От няколко дни насам болниците са претоварени, няма и достатъчно легла в интензивните отделения. Пред големите клиники на Лос Анджелис бяха паркирани хладилни камиони за жертвите на COVID-19, тъй като крематориумите просто не успяват да поемат всички трупове. На помощ е извикана Националната гвардия, която помага при извозването на починалите.

Екипите на спешната помощ са получили нареждане да преценяват на място кои пациенти нямат шанс да оцелеят и изобщо да не ги откарват в болница.

Нанси Блейк, главна сестра в университетската клиника на Лос Анджелис, заяви по американската телевизия през сълзи, че в ръцете на медицинските кадри постоянно умират пациенти с COVID-19, включително и млади хора, което психически съсипва нея и колегите ѝ.

"Това е ужасяваща болест и ние от месеци сме на ръба на силите си", каза тя.

Имало пациенти, които били настанявани в спортни зали или църковни помещения на болниците, поради липса на достатъчно място за всички нуждаещи се. Спешната приемна на Университетската клиника в Лос Анджелис също била превърната в интензивно отделение. Имало и недостиг на бутилки с кислород за пациентите, които се обдишват.

Главната сестра Блейк не крие своя гняв пред телевизионните репортери. "В началото на кризата хората ни приветстваха като герои, а сега никой не ни слуша. Мнозина не носят даже предпазни маски, а някои твърдят, че вирусът е измислица", казва тя.

Единствената надежда е свързана с ваксината

През последните седмици в района на Лос Анджелис са получили над 370 000 ваксини. Имунизациите обаче напредват по-бавно, отколкото се очакваше. В САЩ не бяха изградени специални центрове за ваксинация, каквито има вече във всички региони на Германия.

Правителството във Вашингтон разчита изцяло на частния сектор в здравеопазването - това означава, че болниците и аптеките ще трябва да извършват ваксинирането.

Държавните власти се намесват само в едно - те определят кои групи хора да бъдат ваксинирани най-напред. Като приоритетни групи са обявени жителите на старческите домове и обслужващият ги персонал.

Да се разчита само на частния сектор по време на пандемия е твърде рисково. В понеделник (4.1.) една болница в Северна Калифорния внезапно разпространи съобщението, че спешно търси 800 души, които да ваксинира извънредно. Това се наложило, понеже хладилната инсталация в болницата се развалила.

Облекчение на ситуацията в Лос Анджелис и района се очаква чак след четири до шест седмици - когато ще има повече ваксини и повече хора ще бъдат защитени от вируса.