Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза днес, че очаква "ясна картина" за войната в Украйна до пролетта, след като Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин е отворен за преговори, предаде Ройтерс.

„Сега Украйна напредва по земята, връщайки си част от окупираните територии. Русия обаче в отговор умишлено атакува гражданска инфраструктура. Така животът става труден, особено за украинците и за всички нас“, каза Чавушоглу на форум в Рим.

Мисля, че преди пролетта ще имаме ясна картина по въпроса за прекратяването на огъня - или примирие, или преговори. Но ние няма да се предадем. Турция ще продължи усилията си, каза Чавушоглу.

По думите му войната между Русия и Украйна се е задълбочила, като сухопътните боеве са станали все по-тежки. Той подчерта, че някои западни страни трябва да положат повече усилия, за да доведат двете страни на масата за преговори.

Путин е „отворен за преговори“ по въпроса за войната с Украйна, но Западът трябва да приеме исканията на Москва, съобщи днес Кремъл ден след като президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е готов за разговори, ако Путин търси начин за прекратяване на войната.

След повече от девет месеца бойни действия и с настъпването на зимата, западните страни се опитват да увеличат помощта за Украйна, която е подложена на руските ракетни и безпилотни атаки, насочени към ключова енергийна инфраструктура.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук