2000 евро помощ за всяко новородено дете и редица данъчни облекчения за млади семейства, това са само първите мерки, които влизат в сила от следващата година в Гърция като част от екшън план за преодоляване на демографската криза. 

Рязко спадане на раждаемостта и миграция на младите хора, поради високата безработица отчитат проучванията в страната.

В последно време липсата на деца е толкова отчетлива, че се налага затваряне на училища и детски градини, а социолозите предупреждават, че  демографската криза може да намали населението на страната с 30%, предава БНР.

"Демографският проблем е много по-тревожен от икономическата криза", заявиха депутати в парламента при гласуване на мерките в  помощ на млади семейства, които влизат в сила още от януари, 2020 година.

Освен солидната еднократна помощ в размер на 2000 евро за новородено, ще бъде увеличен необлагаемия доход на родители с малки деца.

Намалява се и ДДС за детските стоки и храни от 24% на 13%.

Правителството също така обсъжда законопроект с данъчни облекчения за фирми, които наемат на работа родители с малки деца, а специалисти препоръчват да се изгради стратегия за нови работни места за младите семейства с по-високи заплати.