Принц Филип крещял: "Краката ми!", докато го вадили от останките на преобърнатия му Ленд Роувър след катастрофата вчера, пише The Sun.
Херцогът на Единбург, на 97 г., е бил хванат в капан, след като превозното средство, което караше, се сблъска с Кия, возеща две жени и бебе.
Свидетелят Рой Уейм, на 75 г., казва за удара близо до Сандрингам, Норфолк: "Беше страшно да се види."

Г-н Уейм също така разказа как принц Филип казал, че е бил „заслепен от слънцето“ на Т-кръстопътя, преди Лонд Роувърът му да удари другата кола с майка и бебе.

Той казва, че херцогът на Единбург е бил изтеглен от останките „в съзнание“, но „много, много шокиран и разтърсен“.

Принц Филип бил тестван за алкохол от полицията след ужасяващия удар, както повелява процедурата.

75-годишният адвокат Рой, който бил първи на сцената, помогнал да се освободи „дезориентираната“ кралска особа от неговата преобърната кола.

Чул херцога по-късно да признае на ченгетата, че е бил „заслепен от слънцето“.

Рой се прибирал със съпругата си Виктория, на 72, малко преди 15:00 и видял как Ланд Роувърът се обръща секунда след сблъсъка.

Принц Филип бил затворен вътре и казал на спасителите: „Краката ми! Къде да сложа краката си? "

Но се оказало, че не е претърпял някакви сериозни наранявания. Рой казва: „Видях колата да се преобръща и помислих, че вътре едва ли са живи. Преди да спра, казах на Виктория да набере 999. Рой помогнал на Филип да излезе от преобърнатия си „Ланд Роувър“.

Той казва: „Погледнах надолу и имах кръв от принца по ръцете си. Всичко, което мога да мисля, е да благодаря на бога, че не се случи нещо по-лошо."

Смята се, че Ленд Роувър е излизал от Т-образно кръстовище на улица "Кралица Елизабет" и е бил ударен от Киа с две жени и десетмесечно бебе вътре.

Шофьорката на синята Киа казал на Виктория: "Това можеше да стане трагедия."

Рой казва, че кралският Ланд Роувър направил истинско салто на пътя. Обръщаше се отново и отново и накрая остана на една страна. Той добави: „Беше страшно да се види такъв мощен автомобил да се търкаля така. Първо отидох до другата кола, тъй като от нея излизаше пешук и се притесних, че може да експлодира. Имаше бебе, което плачеше на задната седалка.

Тогава аз и един друг човек успяхме да извадим бебето, после отидох до преобърнатата кола. Вътре имаше един възрастен човек и аз издърпах разбитото предно стъкло, за да се опитам да измъкна водача. Той лежеше на една страна и краката му бяха заклещени. Помолих го да вдигне левия си крак, докато краката му бяха в капан, и той каза: "Накъде?" Изведнъж осъзнах, че това е принц Филип. Когато вдигна левия си крак, се освободи място за движение на десния му крак. Посегнах в колата, сложих ръцете си под мишниците му и внимателно го измъкнах.

Той се изправи и беше невредим, но очевидно беше много шокиран. Беше дезориентиран и смирен. Вярвам, че много съжалява за случилото се. Слънцето беше много ниско в небето. Като се има предвид възрастта му, той се измъкна много по-добре от хората в другата кола."

Бъкингамският дворец коментира, че херцогът не е бил ранен, но е бил прегледан от лекар като предпазна мярка.

Една от жените в другата кола била със съмнение, че има счупена ръка, а другата имала ранено коляно. Бебето останало като по чудо напълно невредимо.

Рой казва: „Отидох първо до автомобил на жените, тъй като мислех, че резервоарът ще избухне в пламъци и трябва първо да взема бебето. Майка му, която беше шофирала, беше разбираемо истерична. Тя се справи много добре - успя да насочи колата си в канавката.

Същия ден Рой карал съпругата си Виктория на преглед в болница в Кингс Лин, тъй като жената страдала от рак на гърдата.
Той добавя: "Със сигурност това ще е ден, който ще запомним."

Превод: БЛИЦ