На 19 април Камарата на представителите на САЩ е провела процедурно гласуване на четири проектозакона за чуждестранна помощ, включително за Украйна, което позволява те да бъдат внесени за разглеждане в Камарата по-късно, предава Европейская правда.

316 членове на долната камара на Конгреса на САЩ са гласували в подкрепа на процедурата, 94 са били против нея, за да бъде прието решението, е достатъчно обикновено мнозинство от 218 гласа.

Тази процедура позволява на Камарата на представителите да внесе четири законопроекта за чуждестранна помощ и мерки за противодействие на Русия, Иран и Китай, което ще се проведе в събота, 20 април.

В събота членовете на камарата ще разгледат всички поправки, приети от процедурната комисия предния ден, а след това ще гласуват проектозаконите.

Бяха направени четири поправки в "украинския" пакет, две от които предлагат напълно да се изключи невоенната помощ за Украйна, едно което не позволява харченето на икономическа помощ за държавните заплати.

Пакетът от проекти, който включва подкрепа за Украйна, беше представен от председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън в сряда, като той предвижда отпускането на  около 61 милиарда долара на Украйна и нейните съюзници .

Ако бъдат приети в Камарата на представителите, четирите законопроекта ще отидат в Сената като един пакет. Окончателното му одобрение ще приключи след подписването му от президента на САЩ Джо Байдън.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук