Съединените щати в следващите години, докато нямат хиперзвукови оръжия, ще се защитават от Русия и Китай чрез ограничаване. Това каза началникът на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ адмирал Чарлз Ричард.

Според него и сега САЩ са в състояние да се защитят от използването на хиперзвуково оръжие от Русия или Китай. 

„Можем да сме сигурни, че те ще нанесат загуби, които се считат за неприемливи“, каза той като посочи, че това ще възпре държавите да използват хиперзвуково или друго иновативно оръжие.

В същото време Ричард не обясни как точно САЩ планират да направят това в хипотетична ситуация, когато вече е започнал военен конфликт с друга страна.

Той отговори и на въпрос дали Пентагонът трябва да се съсредоточи върху създаването на защита срещу хиперзвукови оръжия, тъй като САЩ за разлика от Русия и Китай, сега нямат такова оръжие. 

„Накратко, да“, съгласи се той, като отбеляза, че такива разходи са включени във федералния бюджет за 2021 година.

През януари американският генерал Джон Хайтен призна, че през последните години САЩ не успяват да разработят хиперзвукови оръжия: „Освен това страната беше лидер в тази област, но сега ще са необходими години, за да се възстанови“.

През декември шефът на Пентагона Марк Еспер призна изоставането на САЩ от Русия в разработването на хиперзвукови оръжия. Той отбеляза, че по възможност Министерството на отбраната „инвестира всеки долар“, за да гарантира предимството на САЩ в областта на хиперзвуковото оръжие.