Турция и Израел възстановяват нормалните дипломатически отношения. Двете държави обявиха, че отново ще изпратят посланици в столиците и генерални консули в консулствата, съобщава Nova. Това идва след криза, продължила 4 години.

Вече няколко месеца Турция и Израел се опитват да изгладят противоречията си и в крайна сметка стигнаха до обявената днес решителна крачка.

Повод за дипломатическия скандал от 2018 г. бяха действията на израелската армия срещу палестинците. Напрежението ескалира и Турция и Израел взаимно изгониха посланиците си.

След като обаче подписаха договор за подобряване на отношенията с Бахрейн, Обединените арабски емирства и Мароко, израелците отправиха предложение и към Турция.

„Сред другите стъпки към нормализирането на отношенията, ще бъдат назначени отново съответните посланици. Говорихме за това след срещата с премиера Лапид. Предложението дойде от израелската страна. Ние решихме да отговорим със същото. Вече се правят първите стъпки и ще назначим наш посланик в Тел Авив”, заяви министърът на външните работи на Турция  Мевлют Чавушоглу.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук