Военният експерт Олег Жданов призова украинците да не чакат ново контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна с връщане на територии в близко бъдеще.

В ново свое видео той обясни, че първо украинските защитници трябва да извършат отбранителна операция и чак след това те ще могат да започнат контранастъпление.

„Спрете, както каза Янукович. Дай Боже тези 320 танка да ни помогнат в отбранителната операция. Сега сроковете се изместват и най-вероятно през пролетта може да започне масирана офанзива. Малко вероятно е Русия да е готова... Сега те атакуват, но темпото е бавно“, каза той.

Според Жданов напоследък руснаците дори малко са се забавили. Той припомни, че, според ISW, тази настъпателна операция ще се удължи с до шест месеца.

„Затова дай Боже тези танкове да пристигнат навреме, а не, както каза Владимир Зеленски в едно от интервютата си, през август, когато те вече няма да помогнат.

Ще бъде много късно.

Нашата основна задача сега е да изпълним отбранителна операция, да нанесем максимални загуби на руските войски.

Ако изпълним тази задача, тогава ще започнем да говорим за контранастъпление и тогава ще гадаем посоката, а Генералният щаб ще пресметне, ще реши и ще изчака подходящия момент. “, обясни експертът.

Той добави, че половината от партидата танкове са бронирани машини от съветски тип, предимно модернизирани различни версии на Т-72. 

Според Жданов те могат да пристигнат още през февруари, тъй като няма нужда да се обучават екипажи за тези танкове.

Контранастъпление на въоръжените сили на Украйна

Член-кореспондентът на Британския кралски институт за изследване на отбраната и сигурността (RUSI) Александър Данилюк смята , че Русия ще предприеме нова голяма офанзива срещу Украйна през февруари. Може би това ще се случи следващата седмица.

Според Института за изучаване на войната  въоръжените сили на Украйна са възобновили контранастъплението  край Кременная и в района на Запорожие.

По-рано беше съобщено, че американски служители са призовали Украйна засега да се въздържа от започване на мащабна офанзива и да изчака доставката на ново оборудване.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук