Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за влизане в сила на решението на Съвета за национална сигурност и отбрана за налагане на санкции срещу юридически и физически лица, които Русия използва за превоз на военна техника и войници с железопътен транспорт.

„Днес подписах Указ за изпълнение на решението на Съвета за национална сигурност и отбрана относно санкции срещу юридически и физически лица, които се използват от държавата-агресор за превоз на военна техника и войници с железопътен транспорт“, каза той във вечерното си видеообръщение, цитиран от УНИАН.

По думите му става дума за 185 фирми и физически лица. Техните активи в Украйна са блокирани, а имуществото ще се използва за отбраната на страната.

„Ще работим, за да гарантираме, че подобно блокиране се прилага и от други страни“, каза Зеленски.

Още в първите седмици след началото на пълномащабната война в Украйна Русия изпревари Иран и Северна Корея по брой наложени й санкции, превръщайки се в световен лидер.

САЩ, ЕС и други страни партньори на Украйна продължават да прилагат нови ограничения за руските граждани и предприятия, удължавайки валидността на наложените по-рано ограничения. По-специално, в навечерието на Съвета на Европейския съюз реши да удължи действието на икономическите санкции, свързани с банковия, финансовия и енергийния сектор на Русия с още шест месеца - до 31 юли.

В същото време отделни страни, като Унгария, не само се противопоставят на налагането на санкции, но и саботират съвместни действия, насочени към оказване на натиск върху агресора. Например онзи ден унгарският премиер Виктор Орбан каза, че страната му ще наложи вето на всякакви санкции на Европейския съюз срещу Русия, свързани с ядрената енергия.

Украйна също продължава да разширява санкциите срещу страната окупатор. Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски изпълни решение на Съвета за национална сигурност и отбрана за налагане на санкции на 22 руснаци, които под маската на духовенството подкрепят политиките на терор и геноцид на Кремъл.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук