Годишното заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк започва като най-голямото дипломатически събитие в света. Стотици делегати ще се съберат в даунтаун Манхатън, където често са се случвали любопитни събития. Това пише „Фокус”, като цитира „Гардиън”.

Събранието ще обърне внимание на много важни въпроси, за които света трябва да вземе съвместно решение.

Трябва да се случи нещо много необичайно, за да засенчи някои от най-гневните, изненадващи или чисто и просто чудновати епизоди на събранията на ООН от основаването през 1945 г.

Едно от най-любопитните събития е гнева на бившия лидер на Съветския съюз Никита Хрушчов от 1960 г.


Руснакът, който не е известен с това, че обича да бъде критикуван публично, отговори на критиките на делегатите от Филипините за съветските политики в Източна Европа като започна шумно да удря с юмруци по масата.

Когато това не накара делегатите от азиатската страна да млъкнат, той си свали демонстративно обувката и започна да удря масата с нея. Или така показват допълнително монтирани снимки. Всъщност Хрушчов никога не е удрял по масата с обувка.


Снимка: Getty Images

В друг случай през 2006 г. бившият президент на Венецуела Уго Чавес оприличи тогавашния си американски колега Джордж Буш на Сатаната.
„Дяволът дойде тук вчера“, заяви той преди драматично да направи жест на молитва и да посочи подиума.

„Ето тук. Още мирише на сяра. Вчера президента на САЩ, към когото аз се обръщам като към Сатаната, дойде да говори тук сякаш владее света“, допълни южноамериканецът.


Снимка: Getty Images

В куриозна ситуация е замесен настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп. Когато миналата година говореше пред съвета, той описваше как според него администрацията му е „почти най-успешната“ в историята на страната. Коментарът му предизвика открит смях в залата.

Тръмп спря за секунда с изненада и отметна, че не е очаквал такава реакция. По-късно той се измъкна като заяви, че „хората се смяха с мен, не на мен“ и че „са се забавлявали”.