Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че за него гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис „не съществува” и ще откаже да се срещне с него на планирана среща на върха, пише Би Би Си.

Ердоган обвини Мицотакис, че се опитва да блокира продажбата на американски изтребители F-16 на Турция, докато е бил на посещение в САЩ.

„Вече няма никой, наречен Мицотакис за мен“, каза Ердоган пред репортери след заседание на кабинета.

Гърция заяви, че няма да влезе в конфронтация с подобни изявления.  Спорът идва на фона на заплахите на Турция да блокира предложеното разширяване на НАТО.

Анкара обвини Финландия и Швеция в укриване на членове на кюрдските милиции, които според нея представляват риск за Турция.

Напрежението между средиземноморските съседи нараства, след като Мицотакис призова на съвместна сесия на Конгреса на САЩ да не отпада забраната за членство на Турция в програма за закупуване на следващото поколение изтребители F-35. Съобщава се, че администрацията на Байдън обмисля оттегляне на забраната, наложена, след като Анкара закупи система за противовъздушна отбрана С-400 от Русия през 2019 г.

Ердоган каза още, че това е равносилно на лобиране и нарушава споразумението „да не се намесват трети страни“ в споровете между Анкара и Атина.

Турският президент също така обяви, че планираната среща на върха с г-н Мицотакис по-късно тази година е била отменена, като обеща „никога да не се съгласява да има такава с гръцкия лидер”.

Докато Гърция и Турция са номинално съюзници в НАТО, двамата държавници имат напрегнати отношения, които редовно заплашват да избухнат в открит конфликт.

Те спорят за статута на Кипър, който раздели острова на две, а през 2020 г. Анкара разположи военни кораби, за да проучи запаси от газ във води, признати международно за гръцки.