Унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто се обяви против разширяването на правомощията на ръководните органи на Европейския съюз, пишат от focus-news.net


 В интервю, публикувано в швейцарския вестник Blick, той подчерта, че политиката на Будапеща е насочена към гарантиране на националните интереси и затова страната му се е превърнала в „мишена за атаки“ от страна на европейските институции.

"Ние абсолютно не искаме създаването на Съединени европейски щати. ЕС е силен, когато неговите държави -членки са суверенни и силни. Това означава, че трябва да спрем да даваме повече правомощия на Брюксел", каза Сиярто.

Според него, вместо това, е необходимо да се "засили конкурентоспособността"на държавите-членки, което в крайна сметка ще увеличи конкурентоспособността на целия Европейски съюз", допълни "Фокус". В тази връзка ръководителят на унгарското външно министерство призова „да забравим за комунистическата идея за фискална хармонизация, както и за глобалния минимален данък“.

Говорейки за политическата ситуация в Унгария, Сиярто припомни, че всичко, което се случва в страната, „се основава на избори, проведени по демократичен начин“.

„Западна Европа не може да разбере, че ние не сме представители на левите [сили] и либералното движение - каза министърът. - Нашата политика е ясно ориентирана в другата посока - към националните интереси, към патриотичното и християнско -демократичното мислене. Затова непрекъснато ставаме мишена за атаки."

Ръководителят на унгарската дипломация не се съгласи с твърдението на журналиста на Blick, че в Унгария „свободата на медиите е ограничена“. "Има много водещи медии, които критикуват правителството, но от друга страна, има и много консервативни медии", каза той. "Проблемът е, че Брюксел просто не иска да разбере, че не всички медии са либерални в Унгария."

Говорейки за критики от страна на Европейската комисия за унгарския закон, забраняващ насърчаването на хомосексуалните отношения сред непълнолетните, Сиярто каза: „Тези, които критикуват този закон, не са го прочели“.

Той обясни, че законът "забранява на организациите да говорят за хомосексуалност или смяна на пола в детските градини и училища", но не забранява "мъж да обича мъж и жена да обича жена".