Бахмут не е тактически важна цел от гледна точка на военната стратегия, но градът не може да бъде предаден на руснаците, защото те ще изобразят "велика победа" с пропагандна цел, пише УНИАН. 

В същото време експертът смята, че в рамките на тактическата отбрана е възможно отстъпление от Бахмут, както Въоръжените сили на Украйна компетентно направиха в случая с Лисичанск и Северодонецк.

"От военна гледна точка Бахмут няма тактическо значение. Битката за Бахмут има емоционална и политическа натовареност. Руската федерация наистина трябва да покаже поне няколко победни действия. От половин година вече има военни действия, но врагът не е в състояние да се придвижи напред или да превземе града. 

Въоръжените сили на Украйна ще държат града до последно. Ако врагът съсредоточи там голям брой техника и военен персонал, и би било глупаво ние да загубим живота на нашите хора, така че този град да остане под украински контрол в момента, ние ще направим както направихме в Лисичанск и Северодонецк", подчерта Алексей Хетман за "Еспресо".

Според военния анализатор, засега въоръжените сили на Украйна успяват да задържат голяма сила на противника в посока Бахмут.

"Руснаците търпят колосални загуби там. Бахмут определено ще остане украински. Но ако трябва да се изтеглим за определено време, можем да го направим. Това се нарича тактическа защита. Трябва да предприемем правилните стъпки, за да постигнем победа", обясни Хетман.

По-рано анализаторите на ISW вече съобщиха, че руснаците са напреднали южно от Бахмут, но няма да могат да обкръжат града. Незначителните успехи на нашествениците, които те заявяват с такава гордост, по никакъв начин не променят ситуацията на фронта.

След това украинският защитник говори за ситуацията в Бахмут. Той отбеляза, че рашистите унищожават града, но все още не могат да го превземат.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук