Русия планира няколко "доста големи въздушни атаки" срещу Украйна, каза пред Sky News Майкъл Кларк, анализатор в Кралския изследователски институт по отбраната (RUSI).

Кларк отбеляза въздушна активност на руските летища през последните дни, която вече се съобщава в социалните мрежи и се потвърждава от сателитни данни.

Също така, според анализатора, руските войски са изградили защита в района на Херсон и са се подготвили за битки през зимата, пише УНИАН.

В същото време битките се водят близо до Бахмут, където руснаците се опитват да се придвижат напред поради големи загуби сред мобилизираните си. Кларк добави, че това е единственият сектор на фронтовата линия, където руснаците вероятно ще постигнат минимален напредък.

Според украинското разузнаване в момента Русия се готви за нови удари срещу Украйна. На 28 ноември ВВС на въоръжените сили на Украйна съобщиха за високата авиационна активност на самолетите на Руската федерация на север, юг и изток.

Мобилизация, РФ, Россия, частичная мобилизация, Генштаб ВСУ, война в Украине

Според военния експерт Олег Жданов Русия вероятно ще изстреля следващите ракети в Украйна от летища на стратегическата авиация близо до Каспийско море.

От няколко дни украинците са предупреждавани, че Русия се готви за нов масиран удар. Според експерти от Института за изучаване на войната Путин може да увеличи броя на ракетите и атаките срещу Украйна, за да запази скорошния темп на удари.

В резултат на последната подобна атака - на 23 ноември - отново беше увредена критична инфраструктура. В украинските градове имаше проблеми със светлината, водоснабдяването и топлината.

На руснаците са им нужни от 7 до 14 дни, за да се подготвят за нов удар с такава мощ, казва Вадим Денисенко, съветник на министъра на вътрешните работи.

Сутринта на 29 ноември в Киев и редица други градове и региони прозвуча въздушна тревога. Мрежата писа за активността на вражеските самолети близо до границата.

Русия се готви за нова вълна на мобилизация. Това се казва във вечерната сводка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна от 30 ноември, цитирана от украинския Фокус.

По-специално, командването разполага с информация, че през 2023 г. в Русия ще бъде проведена нова вълна на мобилизация.

ВВС Украины, Николай Олещук, Фейсбук, поздравление, блокировка

Според Генералния щаб в момента на територията на Руската федерация се извършва подготовка за организиране на набора на граждани в редиците на въоръжените сили на Руската федерация, който е планиран за януари-февруари следващата година.

Освен това, както отбелязват от Генералния щаб, Кремъл планира да не окомплектова някои части за сметка на кадети. Така през първото тримесечие на 2023 г. курсантите от висшите военни учебни заведения ще бъдат освободени предсрочно.

В доклада се казва още, че в окупираните територии продължават мерките за филтриране срещу граждани, които желаят да пътуват до региони, контролирани от Украйна. В село Хрустальный, Луганска област, въпреки изявленията на нашествениците за приключване на мобилизацията, продължават интензивни патрули и проверки на цивилни на КПП-тата.

Трябва да се отбележи, че по-рано Кралският институт за отбранителни изследвания публикува доклад за нахлуването на руските въоръжени сили в Украйна. В документа се казва, че Русия планирала да превземе страната за десет дни, а съотношението на войските достигало 12 към 1 в полза на Кремъл.

Също така беше съобщено, че Русия подготвя вълна от скрита мобилизация за продължаване на войната в Украйна.

Николай Олешчук поздрави войниците от радиотехническите войски с професионалния им празник и им благодари за ефективните действия в борбата срещу нашествениците.

Администрацията на Facebook блокира съобщението на командващия ВВС на въоръжените сили на Украйна за „унищожаването на руските зли духове“. Това съобщиха от пресцентъра на командването на въоръжените сили на Украйна.

Става дума за публикация, в която генерал-лейтенант Николай Олешчук поздравява военнослужещите с Деня на радиотехническите войски.

В първата версия на съобщението командирът отбелязва, че войниците от това направление първи са се изправили пред нахлуването на въоръжените сили на РФ.

„Вие запазихте линията, възобновихте бойната мощ и правите всичко, за да се справите ефективно с руските зли духове във въздуха“, каза Николай Олешчук в поздравленията си, които бяха блокирани от администрацията на социалната мрежа.

От пресцентъра на командването разкритикуваха действията на Facebook и нарекоха отговорните за премахването на публикацията „агенти на Московията“.

Поздравление, стих, Николай Олещук, День радиотехнических войск

Трябва да се отбележи, че първоначалната версия на поздравлението на Микола Олешчук е достъпна в канала Telegram на ВВС на Въоръжените сили на Украйна, пише Фокус.

Няколко дни по-рано командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна предупреди, че войната с Русия е навлязла в нов етап и представлява заплаха за Украйна.

Също така беше съобщено, че командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна прогнозира времето за нови възможни ракетни удари от въоръжените сили на РФ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук