Опасни бандити, които преди два дни извършили въоръжен обир в дома на известен бизнесмен в град Ескишехир, са заловени от българската полиция на границата. Това съобщил снощи министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу на ифтар в Евразийския културен център в Йеникапъ, пише 24rodopi.com, позовавайки се на медии в южната съседка.

На среща със служители по сигурността на Истанублска Голяма община той заявил: „На границата с България са заловени извършителите на обира в дома на собственика на Sarar холдинг. Грабежът е извършен преди два дни в Ескишехир. Трима-четирима маскирани са влезли в къщата, завързали са бизнесмена и жената, удряли са ги. Откраднали са ценностите от касата и избягали. Няма видеозаписи, няма свидетели, нямахме никакви данни, но успяхме да идентифицираме извършителите. В рамките на 48 часа успяхме да ги заловим. Преди малко разговарях с министъра на вътрешните работи на България. Извършителите са заловени на влизане в България“, посочва Сюлейман Сойлу.

Турските журналисти уточняват, че вчера през ГКПП „Хамзабейли“ опит да влязат в България са направили двама молдовски граждани, които са задържани на пункта „Лесово“. Те са заподозрени за похищението на Джемалеттин, наричан "Текстилния император", и Зехра Сарар и въоръжения обир в дома им. Започнала е процедурата за превеждане на двамата задържани на турските власти.

В Ескишехър пък е арестувана 34-годишната Лулия Д., която преди време работела като прислужница в дома на семейство Сарар. Задържан е и неин приятел.

"Молдовците са измъчвали бизнесмена и съпругата му. Те искали от тях 1 милион щатски долара и 1 милион евро, но двамата им отговорили, че не разполагат с такава сума. Поискали ключа за касата, но жената отговорила, че не знае къде се намира. Били са ги.
3-мата молдовци, които през цялото време били със скиорски маски, успели да намерят ключа и да отворят касата, от която задигнали валута и ценности", уточняват журналистите.