В града Кор Дълейн в щата Айдахо подчиняващите се на закона граждани започнаха да се организират във военни групи за противопоставяне на мародерите по време на протестите. 

Автор на видео, качено в Ютуб, показа обстановката в града, в който хората вече са готови със собствени сили да защитават своите домове и бизнеси. 




"Сигурността по улиците се гарантира от въоръжени патрули, в кафенетата, в ресторантите и магазините се появиха охранители с бойно оръжие", казва авторът на клипа. 





Междувременно потребители продължават да публикуват видеа от Ню Йорк с грабежи и мародерства. В частност, мародерите вече са се разделили на три групи. 

Организирани - те си имат разузнаване, наблюдатели, атакуващи и шофьори. Разузнавачите използват електрически скутери и пристигат на мястото на ударите първи. След тях се появяват наблюдателите, които следят да не дойде полицията. След това пристигат шофьорите с коли и силоваците, които чупят витрините, изнасят стоката и я товарят в колата.

Обикновено магазина се изнася за 2-3 влизания и излизания. 

Вторите се придвижват на групи и нападат всичко, което им попадне под ръка. Често вървят след най-радикализираните протестиращи, които чупят витрините на магазините по пътя си. Вторите грабят каквото могат. Често те са пришълци от други щати.  

Третите не са организирани и се разхождат из града, готови да се присъединят към всяка една безредица, дали палене на кола, дали нападение срещу полицаи, дали ще е грабеж на магазин. 

"И трите категории нямат отношение към протестиращите, просто действат в сянката им, за да печелят, оправдавайки поведението си с искането за справедливост и възмездие. Те са си чисти престъпници, представящи се за идейни борци", казва гид от Ню Йорк. 

Превод и редакция: БЛИЦ