Протестиращите в Сиатъл, които изградиха автономна зона в квартал Capitol Hill патрулират из квартала въоръжени и изнудват бизнесите наоколо да плащат данък за охрана, съобщава bg-voice.com.

Те имат списък с 30 искания, засягащи всички аспекти на обществото, включително основен преглед на наказателната система и реформиране на здравеопазването за чернокожите пациенти.

В сряда сутринта в онлайн енциклопедията Wikepedia се появи страница Capitol Hill Autonomous Zone, описваща се като “самообявена общност от около 200 жители, обитаващи шест жилищни блока”.


След като медиите разказаха за тях, президентът Тръмп побърза да изкаже недоволството си от кмета на града и да го призове да си върне контрола обратно.

Специално за Сиатъл групата иска кметът на града да бъде уволнен и полицията да бъде премахната.Исканията на групата са в четири категории – наказателната система, икономика, здравеопазване и човешките услуги и образованието.

Движението призовава за премахване на лишаването от свобода и замяната му с възстановителни/трансформативни програми като форми на наказание. То също така изисква освобождаване на затворници, излежаващи присъди за престъпления, свързани с марихуана, и съпротива срещу арест, ако няма други обвинения, както и заличаване на техните досиета. Друго изискване е даване на право за нов съдебен процес за чернокожи, които са в затвора.

„Исканията за премахване на полицейското управление в Сиатъл не са нови идеи“, казва общинската съветничка Моралес. „Ясно е, че начините, по които е действала тя години наред, не са същите, с които трябва да продължим напред.“ допълва тя.

Протестиращите обаче представляват въоръжени граждански патрули, които вече са обхванати от конфликти, предизвикани от действията на лидерите и аргументите им за размах с твърда ръка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!