В петък вече улиците на Москва жужат от енергия. В Simach, модерен бар и нощен клуб в центъра на града, малкият  дансинг е препълнен, а отвън се образува дълга опашка от бъбриви хора. Гледайки тълпата, е лесно да забравим, че Русия е в центъра на световната пандемия от коронавирус, като ежедневно регистрира черни рекорди за брой инфекции и смъртни случаи, във време, когато глобалните смъртни случаи от COVID-19 са паднали до най-ниското си ниво за една година.

"Слава Богу, можем да ходим по барове и няма ограничения. Аз съм против всякакви блокировки, те ще унищожат бизнеса ми"“, казва 34-годишната Наталия Драганова, която управлява малък магазин за дрехи в града пред The Guardian.

Русия надмина символичната цифра от 1000 ежедневни смъртни случаr в събота за първи път от началото на пандемията и постигна нов рекорд по брой на заразените в понеделник - 34 325.

Длъжностни лица казват, че страната бързо изчерпва болничните легла, а главният лекар на Русия Денис Проценко определи ситуацията в петък като "почти критична". Ваксинацията, както и от самото начало, е в застой.

Няколко региона повторно въведоха QR кодове за достъп до обществени места миналата седмица, както и задължителна ваксинация за определени групи, но Москва и Санкт Петербург - домът на най-големите клъстери от инфекции - се отказаха от нови мерки. Двата града са сред най-отворените места в Европа.

За мнозина, като Драганова, говоренето за нови ограничения връща болезнени спомени от март 2020 г., когато Русия изпадна в пълен локдаун за повече от два месеца. Малкият и средният бизнес бяха непропорционално засегнати, тъй като властите предоставиха малка подкрепа на частни фирми, предпочитайки да изразходват ресурсите си за държавни служители, считани за ядрото на подкрепата на Кремъл.

"Почти загубих всичко, така че бих искала на всяка цена да избегна този сценарий", казва Драганова. Чувството е споделено от мнозина. По време на първата коронавирусна вълна 60% от руските домакинства заявиха, че са загубили доходи в резултат на икономическата криза.

"Руснаците постоянно проявяват повече загриженост относно икономическата ситуация, отколкото епидемиологичната", обяснява Кристиан Фрьолих, професор по социология във Висшето икономическо училище в Москва, който изучава общественото инакомислие.

"Хората имат много ниски очаквания от правителството и не очакват да получат никаква подкрепа във време на локдаун. Това помага да се обясни защо мнозина предпочитат страната да остане отворена въпреки смъртта", казва той.

Това лято Москва въведе за кратко QR кодовете, но бързо се отказа от програмата, след като собствениците на фирми се оплакаха от намалени приходи. Но не само икономиката накара руснаците да приемат привидно живота заедно с COVID-19. Анкетите показват, че 55% казват, че не се страхуват от заразяване с вируса, а експертите твърдят, че противоречивите съобщения на Кремъл са посягали объркване и подозрения сред населението.

Заместник-председателят на руския парламент Петър Толстой направи признание за неспособността на държавата да информира ефективно обществеността за опасностите от пандемията. "Трябва да бъдем честни, правителството загуби информационната кампания за борбата с коронавируса", ​​каза той.

Денис Волков, директор на независимата избирателна организация Левада Център, заяви, че правителството е изпратило "твърде много смесени съобщения до обществеността за пандемията", докато държавните медии са прекарали прекалено много време в омаловажаване на пандемията и осмиване на другите нации заради тежките им блокировки.

"Когато властите най-накрая започнаха да заемат по-последователна позиция, вече беше твърде късно и мнозина се довериха на официалната линия", казва той. Едно проучване също така показва, че близо две трети от руснаците вярват, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено от хората.

Волков допълва, че Кремъл многократно е обявявал победа над пандемията, като отменя мерките за блокиране преди политически важни събития.

В разгара на инфекциите през лятото на 2020 г. Москва внезапно премахна всички ограничения, за да премине парадът на Деня на победата, ежегодното демонстриране на военна техника на Русия, както и референдумът за конституционни промени, който позволи на Владимир Путин да се кандидатира за по-нататъшни мандати като президент.

"Каквото посееш това ще пожънеш. Мнозина спряха да приемат COVID сериозно, след като непрекъснато им се повтаряше, че пандемията е приключила. Това от своя страна се отразява в липсата на спешност за ваксинация", казва Волков.

Само една трета от руснаците са били ваксинирани и социологическите проучвания показват, че повече от половината от населението не планира да се имунизира. Бавната ваксинационна кампания в страната означава, че не е прекъснала връзката между инфекциите, постъпванията в болници и смъртните случаи, както страните от Запада.

В емоционална публикация в петък, която подчертава възприеманото от народа слабо отношение към пандемията, Проценко призова хората да се ваксинират:  "Хора, вярно е, че коронавирусът не е шега или измислица", написа той в Telegram. "Удивително е, че все още трябва да убеждавате хората в това през втората година от пандемията", каза той.

Докато московчани се забавляваха и излизаха на закуска през уикенда, лекарите на фронтовата линия срещу коронавируса също нарисуваха тъмна картина на тяхната реалност.

"Не можем да продължим така. Няма да издържим друга вълна", казва 24-годишната Катерина, медицинска сестра, работеща във водещата болница "Комунарка" в Москва. Тя е един от многото студенти по медицина, мобилизирани от началото на пандемията за работа в болници в цялата страна.

"Всеки ден виждам хора да умират, докато ваксината се разпространява свободно. Това толкова ме ядосва", сподели тя.