„Разбира се, че ще се ваксинирам“. Това заяви вселенският патриарх Вартоломей, отговаряйки на въпрос на вестник „Вима“ дали ще си постави ваксина срещу коронавируса, съобщи БГНЕС.

„Смятам, че това го изисква и възрастта ми. Наближавам 81 години, така че спадам към възрастовата група, която трябва да се ваксинира. Това обаче не е само въпрос на необходимост или избор, а и на отговорност към ближния“, подчерта вселенският патриарх.

Той изрази надежда, че скоро ще се ваксинира по-голямата част от населението в света, за да спре разпространението на смъртоносния вирус.

„Разбира се, дотогава всички трябва да спазваме стриктно предпазните мерки, за да не оплакваме повече жертви“, подчерта патриарх Вартоломей. Той посочи, че пандемията е променила социалния живот, ежедневието ни, нашето участие в живота на Църквата.

„През целия този период сме дълбоко трогнати от страданията на безброй ближни и сме впечатлени от саможертвата на лекари и санитари. Затова е неприемливо при толкова жертви и толкова болка да има хора, които пренебрегват наличието на пандемия, смятайки, че тя е дело на някакви кръгове“, категоричен беше вселенският патриарх.