От специалното подразделение KRAKEN на ВСУ са публикували близо 10-минутен видеоклип за освобождаването на Балаклея в Харковска област, съобщават украинските издания.

"Операцията, с която започна контраофанзивата. Операцията, която прекъсна фронта на окупаторите в Харковска област", коментират от специалното подразделение.

Във видеото са показани кадри от близки боеве на бойци на KRAKEN с руснаците, заловени пленници, ликвидиране на групи на противника, унищожаване на руска техника, извършване на въздушно разузнаване и издигането на украинското знаме над освободения град.

Войници от подразделението "Листан" на казашката бригада "Дон" са спряли настъплението на украинските въоръжени сили край Александровка, Херсонска област, в периода 10-25 септември. Това беше съобщено в канала в Telegram на бригадата, съобщават световните издания.

По време на сблъсъка край Александровка казаците унищожават четири БМП и рота украински войници. След тези загуби останалите вражески части се оттеглят, опитвайки се да се прикрият от артилерийския огън.

Казаците от "Дон" също така постигат успех в Киселевка. Там са унищожени танк на ВСУ и рота войници, а вражеските огневи точки са неутрализирани. Това е позволило на войските на руските въоръжени сили да си върнат загубените преди това позиции, отбелязват от бригадата.

"Казаците продължават да увеличават военната си активност и чакат заповед от Върховния главнокомандващ да преминат в настъпление! Победата ще бъде наша!", пишат казаците от "Дон".

Американска ракета AGM-88 HARM е поразила Краматорск. В този град в ДНР, избухват две експлозии, като очевидци и местни медии показват снимки на отломки с чуждестранни маркировки, които показват, че става дума за американска ракета.

На 17 септември същата ракета удря друг град - Костантиновка, при което загиват цивилни граждани.

Възможно е старите американски ракети да се повреждат.

Междувременно, ръководителят на Крим Аксьонов заяви, че статутът на специалната операция ще се промени след референдума за присъединяване към Русия, съобщават световните издания.

"Скоро ще бъде премината определена точка, от която няма връщане назад. Придобиването на нов статут на освободените територии ще сложи край на неопределеността. Те ще станат пълноценни субекти на Руската федерация. И всъщност ние вече няма да провеждаме специална военна операция, а антитерористична операция на наша територия.

И преди сме се борили за народа си. Сега ще се борим за собствената си земя", заявява той.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук