Украинските защитници получиха американската система за противовъздушна отбрана Avenger. Видео със съответната техника е публикувано от канала Karymat Telegram, пише Фокус.

Бойците вече тренират с тази модерна техника. В съобщението не се посочва коя единица използва бойната машина.

Характеристики на системата за противовъздушна отбрана Avenger

Самоходният зенитно-ракетен комплекс с картечница Avenger е произведен в САЩ. Задачата е да осигури мобилна противовъздушна отбрана на къси разстояния за наземни части от крилати ракети, самолети и хеликоптери на ниски височини, както и безпилотни летателни апарати от различни видове. Системата Avenger е използвана и от морската пехота на САЩ. Въоръжението е монтирано на модифициран тежък Humvee. Кулата има две пускови установки Stinger, всяка от които може да изстреля до 4 инфрачервени/ултравиолетови управляеми ракети в бърза последователност. 

Характеристика на техниката е, че тя може да бъде свързана към системата за командване, контрол, комуникация и разузнаване на предната зона за противовъздушна отбрана (FAAD C3I), което позволява предаване на външни радарни следи и съобщения до стрелковото звено за информиране на стрелеца .

Основното въоръжение е 4/8 ракети FIM-92 Stinger. Монтирана е и 12,7 мм картечница Browning M2. Двигателят V-8 с охлаждане Detroit Diesel произвежда 135 к.с. Развива скорост на превозното средство от 89 км / ч.

На 8 май социалните мрежи показаха последствията от удара на ракета AGM-88 HARM в руската система за противовъздушна отбрана TOR. Ракетата е изстреляна от адаптиран украински изтребител Су-27. Началото на процеса на оборудване на вътрешните самолети на ВВС на въоръжените сили на Украйна с този тип оръжие е неизвестно.

Също на 27 април командващият ВВС на въоръжените сили на Украйна Микола Олешчук каза, че вторият дивизион на системата за противовъздушна отбрана Patriot вече действа в Украйна. Системата е способна да сваля руски балистични ракети, а задачите й в Украйна са да покрива стратегически обекти и критична инфраструктура, особено атомни електроцентрали.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук