Украинските военни са поразили пътния мост на язовир "Нова Каховка", като той е изваден от строя, съобщиха от оперативното командване на украинските въоръжени сили "Юг".

"В рамките на изпълнението на задачите за стрелба на ракетните и артилерийските подразделения мостът на язовир "Нова Каховка" е бил ударен с контролно устройство", уточняват още те.

Припомняме, че вчера руските държавни медии съобщиха за обстрел в района на Нова Каховка. Според тяхната версия територията в близост до водноелектрическата централа в Херсонска област е била обстрелвана от украинската армия със системи HIMARS. В същото време представителят на окупационните власти, Кирил Стремусов, твърди, че мостът не е бил повреден.

Докладът на Британското разузнаване:

"Руските нашественици не могат да използват двата главни пътни моста за снабдяване на групировката на западния бряг на Днепър в района на Херсон. Украинските въоръжени сили блокираха и пътя през реката в Нова Каховка. В резултат на това всички доставки за няколкохилядна руска армия ще зависят от два понтонни ферибота", съобщава MI6 в традиционния сутрешен доклад за войната в Украйна.

"Двата основни пътни моста, осигуряващи достъп до част от окупираната от Русия територия на западния бряг на Днепър в област Херсон, в момента вероятно не се използват за подкрепления.

"Преминаването през река Днепър през Нова Каховка е невъзможно за тежка военна техника, в следствие на украинските високоточни удари", казва британското разузнаване.

Според доклада руснаците са извършили само повърхностен ремонт на повредения Антоновския мост. Това обаче не компенсира щетите от ударите на ВСУ. Междувременно понтонният ферибот до него се използва като основен маршрут за снабдяване от юли 2022 г.

Дори ако Русия успее да направи значителни ремонти на мостовете, те ще останат уязвими

"Наземното снабдяване на няколко хиляди руски войници на западния бряг почти сигурно ще зависи само от двата понтонни моста и фериботната система. При ограничените доставки, размерът на запасите, които Русия успява да натрупа на западния бряг, вероятно ще бъде ключов фактор за издръжливостта на техните сили", пишат в анализа си британците.