Съединените щати възнамеряват да окажат помощ на Украйна - $1,1 млрд. Основно това ще бъдат най-новите оръжия, включително комплекси "Титан" за борба с военни дронове, пише apnews.com, цитиран от украинския Фокус.

На защитниците на Украйна ще бъдат доставени 18 високомобилни ракетно-артилерийски системи HIMARS, боеприпаси за тях, както и 12 системи "Титан", които се използват за противодействие на ударни и разузнавателни дронове.

Длъжностни лица казаха, че HIMARS и други подобни системи са изиграли ключова роля в бойните успехи на Украйна през последните седмици. Руснаците използват произведени в Иран дронове, за да се сблъскат с украинските сили, което подчертава необходимостта от повече системи за противодействие на тази заплаха.

Мултисензорните системи "Титан" се разработват от американската компания BlueHalo. Устройството е оборудвано с алгоритми за машинно обучение и работи на базата на изкуствен интелект. Това му дава възможност да разпознава безпилотни летателни апарати направо във въздуха по време на полета им. 

След като устройството определи вида на дрона, то "решава" каква тактика да използва, за да го изведе от строй. Между другото, то може да се справи и с рояк дронове - дори в градски условия.

"Титан" е в състояние да сканира въздушното пространство в радиус от 3 км, като може да "хване" вражески дрон, ако е на разстояние 1,5 км. Инженерите са оборудвали системата с антени и контролен блок, но казват, че не е необходимо да се контролира преносима джаджа, тъй като тя работи и офлайн. Поддържа се и работи много лесно. Инсталирането й отнема само 5 минути.

По-рано Фокус писа за това как да се разпознае ирански военен дрон в небето. Според украински експерти БПЛА-камикадзе Шахед-136 издава определен звук, който е подобен на звука от работещ двигател на моторна резачка или мотопед.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук