Украинският посланик в Израел Евгений Корнийчук е съобщил, че украинската армия получава от САЩ средства за борба с иранските дронове камикадзе, информира украинското издание "Фокус".

Според Корнийчук иранските безпилотни апарати са копие на американските, които бяха свалени от Иран на сирийска територия. Иран е създал доста точно копие, базирано на тях.

На въпроса дали Израел може да помогне на Украйна в борбата с баражиращите дронове, Корнийчук отговаря по следния начин:

"Разбира се, израелската промишленост, работеща в този сектор, всъщност е изцяло съвместна с компании от САЩ. И според моята информация вече получаваме от САЩ това, от което се нуждаем. Отново не без съгласието на Израел."

Той също така добавя, че обикновено при предаване на оръжия с патентовани разработки се изисква разрешение от разработчиците за прехвърлянето им. В този случай Израел дава разрешение за предаването на израелско-американски проекти.

Според Корнийчук предостанянето на средства за борба с дроновете-камикадзе е една от най-големите промени в израелската политика. Това е постигнато благодарение на постоянния натиск върху властите от страна на украинската дипломация.

Междувременно, дронове "Геран-2" са нанесли удар по Одеса, като са поразили инфраструктурен обект, информират световните издания.

Оперативното командване на украинските въоръжени сили "Юг" съобщава, че са свалени три безпилотни апарата, но твърдението е опровергано от ръководителя на Одеска област Максим Марченко:

"През нощта врагът атакува Одеска област с дронове камикадзе - обект от инфраструктурата е разрушен. За щастие нямаше жертви. Един дрон е свален от нашата противовъздушна отбрана. В момента военните специалисти разглеждат останките от свалени ирански дронове, за да осигурят по-ефективна система за противодействие."

Бойците от руската група "О" продължават да удържат отбраната на Лиман. Разузнавачите от групата успяват да открият и унищожат опорен пункт на украинските бойци с помощта на артилерия.

Ударът унищожава и няколко автомобила, превозващи боеприпаси и гориво-смазочни материали, като предизвиква голям пожар.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук