Капитаните на британските и американските подводници никога не са изпитвали желание да се срещат с руските противоподводни кораби, пише американското издание Warrior, цитирано от politros.com. Особено опасни са корабите от проект 1155 „Фрегат”.
През 1970-те години в СССР започнали разработка на големи противоподводни кораби от проект 1155, които трябвало да противостоят на подводниците на САЩ и Великобритания. Според изданието, съветските инженери успели да създадат съд, който без особени усилия можел да потопява подводниците на НАТО.
 

Първият кораб от проекта е „Удалой”, спуснат е на вода на 5 февруари 1980 г.: водоизместване – 7480 тона, дължина – 163 метра, максимална скорост – 29 възела (54 км/час).
 
Корабът е снабден с универсален ракетен комплекс УРК-5 „Раструб-Б”, с реактивен морски бомбомет с 12 цеви, торпеда, ЗРК с морско базиране „Кинжал”. В задната част на кораба се намират два корабни многоцелеви вертолета Ка-27.
 
От първоначално планираните 50 кораба от този клас са произведени едва 12 броя, от които сега са на въоръжение само 8. „Русия разполага с мощни противоподводни кораби, те не на шега плашат американските подводничари” – обобщават авторите на публикацията.
 
Превод и редакция: БЛИЦ