Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео публикува във вторник мемоарите си. Едно от най-интересните събития, описани там, е сблъсъкът между Индия и Пакистан, които са били близо до ядрена война през 2019 г. Намесата на САЩ я е предотвратила.

“Не мисля, че светът знае колко близо беше съперничеството между Индия и Пакистан до това да се разрази в ядрен пожар през февруари 2019 г.”, пише вероятният бъдещ кандидат за президент в “Never Give an Inch” – мемоарите му за времето, когато беше първи дипломат на Доналд Тръмп, а преди това и началник на ЦРУ, информира bg-voice.

През февруари 2019 г. Индия наруши статуквото, като започна въздушни удари на пакистанска територия, след като обвини тамошна войнствена групировка за самоубийствен атентат, при който загинаха 41 индийски паравоенни войници в размирния регион Кашмир. Пакистан свали индийски военен самолет, като залови пилота.

Помпео, който е в Ханой за срещата на върха между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, заяви, че е бил събуден със спешно обаждане от високопоставен индийски служител.

“Той смяташе и, че пакистанците са започнали да подготвят ядрените си оръжия за удар. Индия, информира ме той, обмисля ответна реакция”, пише Помпео, “Помолих го да не прави нищо и да ни даде една минута, за да уредим нещата.”

Помпео заявява, че американските дипломати са убедили и Индия, и Пакистан, че нито една от двете страни не се готви да предприеме ядрен удар.

“Никоя друга нация не би могла да направи това, което ние направихме тази нощ, за да избегнем ужасен резултат”, написа бившият държавен секретар.

Той написа, че Пакистан “вероятно е планирал” нападението и заяви, че е разговарял с “действителния лидер на Пакистан”, тогавашния началник на армията генерал Камар Джавед Баджва, намеквайки за слабостта на гражданските правителства.

По това време Помпео публично защити правото на Индия да действа. В книгата си Помпео се изказва много ласкаво за Индия и, за разлика от официалните лица в Ню Делхи, не крие желанието си да види южноазиатската демокрация да се конфронтира с Китай.

Индия беше “опорната точка на моята дипломация за противодействие на китайската агресия”, пише Помпео, наричайки Индия и Съединените щати “естествени съюзници”.

Индия, последвана от Пакистан, изпробва ядрени бомби през 1998 г. – преломен момент. Тогавашният президент Бил Клинтън се прочу с думите, че Кашмир, разделен между двете държави, е “най-опасното място в света”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук